25 ianuarie 2022 - 10:23

Iată de ce consumul de usturoi și ceapă poate preveni hipertensiunea și diabetul

Alliumurile sunt legume care luptă împotriva bolilor, utilizate pe scară largă ca hrană de zi cu zi și medicamente tradiționale. Această familie incredibilă de plante medicinale comestibile este compusă din usturoi și ceapă albă sau roșie, praz, arpagic, scallion și șalotă. Conform studiilor, alii conțin compuși unici numiți compuși organosulfurici și antioxidanți naturali numiți polifenoli care sunt responsabili pentru activitățile lor de combatere a bolilor.

Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea Federală de Tehnologie din Nigeria au investigat beneficiile consumului de usturoi și ceapă albă sau ceapă roșie împotriva unor afecțiuni grave precum diabetul și hipertensiunea. Aceștia au confirmat acest lucru examinând modul în care extractele din cele trei alii afectează activitatea enzimelor legate de diabet, cum ar fi a-amilaza și a-glucozidaza, și enzima legată de hipertensiune, enzima de conversie a angiotensinei (ECA).

Usturoiul și ceapa albă sau ceapa roșie prezintă proprietăți antioxidante, antidiabetice și antihipertensive.
Usturoiul și ceapa sunt ”condimente” utilizate în mod obișnuit în gătit. De asemenea, servesc ca ingrediente în mai multe delicatese tradiționale din România, despre care se știe că au un conținut crescut de polifenoli. Pentru a evalua proprietățile benefice ale usturoiului, cepei albe și cepei roșii, cercetătorii au obținut mai întâi extracte din fiecare și au evaluat efectele lor inhibitoare asupra anumitor enzime. De asemenea, au efectuat teste pentru a determina capacitățile antioxidante ale extractelor.

ECA este enzima responsabilă de transformarea angiotensinei I în angiotensină II, hormonul care crește tensiunea arterială, precum și conținutul de apă și sodiu din corp. Angiotensina II crește tensiunea arterială prin restrângerea vaselor de sânge; prin urmare, substanțele chimice care pot inhiba activitatea ECA, care este responsabilă pentru producerea de angiotensină II, sunt utilizate pentru tratamentul hipertensiunii. (În legătură cu: Faceți cunoștință cu planta de „vindecare de două zile”: o plantă medicinală africană care poate reduce în mod natural tensiunea arterială.)

a-Amilaza este enzima care descompune amidonul și glicogenul în glucoză și maltoză (două molecule de glucoză legate între ele). La om, această enzimă este produsă de glandele salivare și de pancreas. a-Glucozidaza, pe de altă parte, este responsabilă pentru descompunerea carbohidraților din intestinul subțire și facilitarea absorbției glucozei. Inhibarea activității acestei enzime este una dintre strategiile utilizate în prezent pentru a preveni creșterea nivelului de zahăr din sânge în urma unei mese umplute cu carbohidrați.

Cercetătorii au raportat că extractele de usturoi, ceapă roșie și ceapă albă au inhibat activitățile ECA, a-amilazei și a-glucozidazei in vitro într-un mod dependent de concentrație. La o concentrație inhibitoare maximă jumătate (IC50) de 0,59 mg / ml, extractul de ceapă purpurie a prezentat un efect inhibitor mai mare asupra ECA decât extractul de ceapă albă (IC50 = 0,66 mg / ml) și usturoiul (IC50 = 0,96 mg / ml) extrage.

Între timp, extractul de ceapă albă a arătat un efect inhibitor semnificativ mai puternic asupra a-amilazei la un IC50 de 3,93 mg / ml decât extractul de usturoi (IC50 = 8,19 mg / ml) și extractul de ceapă roșie (IC50 = 8,27 mg / mL). Extractul de usturoi, pe de altă parte, a prezentat un efect inhibitor similar (IC50 = 4,50 mg / ml) asupra a-glucozidazei ca extractele de ceapă albă și roșie. Toate cele trei extracte au arătat, de asemenea, activitate de eliminare a radicalilor liberi dependenți de doză și reducerea puterii în testele antioxidante.

Pe baza acestor descoperiri, cercetătorii au ajuns la concluzia că usturoiul, ceapa albă și ceapa mov pot fi utilizate pentru a trata sau preveni diabetul și hipertensiunea, datorită capacității lor de a inhiba activitatea ECA, a-amilazei și a-glucozidazei, precum și peroxidarea lipidelor în pancreasul și inima.