25 ianuarie 2022 - 10:41

Consultări pe tema problemelor din agricultură

Romanian Agribusiness Conference a adunat în același loc cei mai importanți jucători de pe piața agro-alimentară de la noi din țară.

agribusiness-2016-6

Cea de-a patra ediție a ROMANIAN AGRIBUSINESS CONFERENCE a constituit un prilej de analiză și dezbatere a situației actuale a agriculturii românești, reunind într-un mediu dinamic factori de decizie și cei mai importanți jucători din domeniul agricol.

Printre invitați s-au numărat Adrian Pintea, director general APIA, Laurențiu Rebega, europarlamentar și membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Sorin Minea, președintele Romalimenta, Iulia Cristea, director de marketing Caussade Semences, Iancu Constantin, responsabil dezvoltare Caussade Semences, Nicușor Șerban, proprietarul Agroserv Măriuta, Ramona Ivan, președintele Comisia Comisiei pentru Fonduri Europene din cadrul Asociației Române a Băncilor, Bogdan Hossu, director general Wise Finance Solutions, Mihaela Ispas, Senior Associate PeliFilip, Dana Zachi, Șef Serviciu Control Intern din cadrul Fondului de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, Roland Toma, consultant fonduri europene Wise Finance Solutions, și Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui.

Laurențiu Rebega a vorbit despre modul în care UE s-a comportat cu statele membre. ”Politicile pe care Comisia Europeană a încercat să le impună celor 28 de ţări au dus la disfunctionalităţi pentru că sumele alocate pentru diferite proiecte sunt diferențiate. Legat de subvenția agricolă, vorbim despre niște proiecții de viitor cum că plată pe suprafaţă să fie alocată pentru alte proiecte. În prezent există consultări pe această temă. Pentru noi ar trebui să fie o prioritate subvenţia pentru fermierii mici și medii pentru a creşte producţia internă”.

Adrian Pintea, de la APIA, a oferit detalii despre dificultăţile care sunt întâmpinate în relația cu agricultorii. ”În ceea ce privește bugetul se adaugă 5 miliarde de euro sub formă de subvenții de la bugetul de stat atât pentru sectorul vegetal cât și pentru cel zootehnic. Referitor la campania 2015, aceasta a fost atipică dar și cu multe dificultăţi. În ceea ce privește FEADR, fondul alocat este de 59 miliarde de euro din care s-au efectuat plăţi în valoare de 91,57%. Exerciţiul financiar se încheie la 17 octombrie, zi până în care sperăm să facem plăţi care să depăşească 95%. Foarte multe probleme există din cauza lipsei de cadastru și din cauză că bazele de date nu sunt interconectate. APIA absoarbe între 95% și 100% dintre fondurile alocate pe baza legislației. Este o instituție foarte mare, care ar funcționa mult mai bine dacă aceste baze de date ar fi interconectate. APIA gestionează 89 de scheme de plată. Este o muncă foarte grea.”

Iancu Constantin, de la Caussade Semences, a descris gama de produse pe care compania o oferă pentru toate tipurile de producții: cereale, floarea soarelui, porumb, rapiţă etc. ”Hibrizii oferă siguranţă de la an la an și dau rezultate constant. Hibrizii sunt adaptați la condiții de secetă. Sunt extratimpurii și FAO. Sigur că dacă nu avem apă nici pentru a transforma hibrizii în plantă nu putem avea producții deosebite”.

Mihaela Ispas, Senior Associate la PeliFilip, a vorbit despre modificările legislative din domeniul agriculturii ecologice, modificări din ordinul MADR 895/2016. ”Prin noul Ordin, MADR deleagă acțiunile de control unor mecanisme de control. Pentru aprobarea organismelor de control faţă de vechiul ordin documentele se pot depune în copie simplă. Alte noutăţi au ca scop stabilirea unei anumite transparenţe a organismelor de control. Acestea au obligaţia de a afişa pe site taxele aplicate operatorilor”.

Dana Zachi, șefa Serviciului Control Intern din cadrul Fondului de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, a explicat care este valoarea comisionului pentru garantare. ”Toată lumea se plânge de comisioanele pentru garantare. Acestea sunt insă stabilite de Comisia Europeană. Noi am făcut lobby pentru fermieri în sensul reducerii acestor comisioane pentru că ele au fost stabilite în 2008 când toată lumea era în plină criză. Acum băncile dau credite mult mai ușor cu dobânzi de 2%, de aceea comisionul de garantare de 3,8% este foarte mare și nepotrivit”, a declarat Dana Zachi.

Problemă fondurilor europene a fost discutată cu Roland Toma, consultant fonduri europene la Wise Finance Solutions. ”Vin mulți clienți care spun: am auzit că se dau niște bani, vreau și eu. Proiectele europene nu-ți bagă bani în buzunar ci îți dau niște timp în avans în față concurenței. Aceste proiecte trebuie să se traducă în afaceri care vin în întâmpinarea unei nevoi. Altfel, nu vor fi sustenabile și nu vor avea success și continuitate”.