Construirea serelor pentru legume: Costuri, materiale, tehnologii

181

sera_sticlaConstrucţia unei sere pentru legume trebuie făcută plecând de la un plan bine conceput care ţină cont de locul va fi poziţionată, materialele necesare, dar mai ales efortul financiar necesar unui asemenea demers.

Scheletul poate fi din metal sau din lemn. E recomandat metalul pentru că rezistă mai bine şa umezeală, în cazul lemnului fiind necesară mai multă atenţie pentru ţinerea acestuia într-o stare bună pentru a ceda repede.

Materiale de acoperire: Cea mai ieftină variantă pe timp scurt e folia de plastic. Trebuie ţinut cont că nu rezistă foarte mult şi trebuie înlocuită  frecvent. Acrilul este o variantă intermediară, partea negativă a acestuia fiind că se îngalbeneste în timp.   Pentru construcţia unei sere pentru legume, sticla e o variantă considerată bună, dar e mai costisitoare faţă de celelalte. E necesar un efort financiar dacă sera urmează să fie mai mare.

Construcţia unei sere pentru legume: amplasarea serelor  În funcţie de scopul urmărit în momentul construcţiei unei sere pentru legume, aceasta trebuie amplasată în anumită zonă din preajma casei: partea nordică pentru plante şi legume care nu necesită lumină sau sudică pentru mai multă lumină. În cazul în care sera este de câteva sute sa mii de metri pătraţi, această problemă nu există, fiind amplasată în câmp deschis, loc bine luminat.

Preţuri orientative  În ceea ce priveşte preţul, acestă variază în funcţie de „dotările” serei şi suprafaţa alocată. În cazul în care e urmărită construcţia unui sere de câteva sute de metri, preţurile numai pentru structură şi materialul de acoperire variază între 5 şi 15 euro. De asemenea, trebuie luat în considerare şi sistemul de irigare care în funcţie de banda folosită (calitate, lungime, distanţă între picurători) costă câteva mii de lei.

Potrivit datelor furnizate anul trecut APDRP (Agentia Pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit)  constructia unei sere pentru legume cu o suprafata totala de 2.000 mp. din care suprafata efectiv cultivata 1000 mp, pe structura metalică, acoperită cu policarbonat si folie triplustrat, dotată cu sisteme de irigatii prin picurare, instalatie de incalzire, sisteme de umbrire, sisteme de ventilatie, mic spatiu de depozitare legume şi platforme duce la costuri între 65.000 şi 70.000 de euro, potrivit afacerimici.blogspot.ro.(Integral pe adevarul.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise