Constantin: Nu este cazul să facem prognoze la cultura grâului

constantin_14iulieCifrele referitoare la producția totală de grâu obținută în 2015 vor fi anunțate în câteva zile, stadiul recoltării fiind aproape de 100%, a declarat ministrul Agriculturii și dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

“Nu cred că mai este cazul să facem prognoze pentru cultura grâului, pentru că în câteva zile, probabil, vom avea campania de recoltat încheiată și putem să anunțăm cifrele la nivel național. În mod sigur sunt suprafețe afectate din cauza secetei, dar la care ne uităm cu mare atenție. Chiar dacă la nivel național nu sunt suprafețe extinse, totuși, pentru un fermier care lucrează o anumită zonă, poate să fie o suprafață calamitată 100%. De aceea, trebuie să tratăm fiecare caz în mod individual și cu o atenție foarte mare”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, zonele cele mai afectate de secetă la ora actuală sunt sudul țării, Dobrogea și zona Moldovei.

În ceea ce privește cultura porumbului, șeful MADR recunoaște că lipsa precipitațiilor din această perioadă “va cauza foarte multe pierderi pentru fermieri și scăderi de producție”.

“Pentru cultura porumbului, lipsa precipitațiilor din această perioadă va cauza foarte multe pierderi pentru fermieri și scăderi de producție. Sunt zone care sunt raportate de direcțiile agricole și de comisiile special create pe lângă inspectoratele de situații de urgență care ne arată că, într-adevăr, sunt zone afectate. Nu aș vrea deocamdată să dau suprafețe, pentru că ar influența productivitatea și, după aceea, ar influența prețul prin calculul care s-ar putea face asupra productivității.
În schimb, la floarea soarelui, lucrurile nu sunt chiar atât de grave cum sunt la porumb, însă, atunci când este secetă toate producțiile sunt afectate. Eu sper, însă, să nu se întindă, așa cum aud pentru luna august, și mai ales în luna septembrie, când ne pregătim de campania de toamnă. Este important să avem precipitații în următoarea perioadă”, a subliniat șeful MADR.

vom veni cu eventuale despăgubiri, dar ele vor fi plătite tot în limita disponibilului de la bugetul de stat”, a explicat ministrul Agriculturii. (Sursa: AGERPRES)

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult