Constantin: Ministerul Agriculturii monitorizează toate sesizările primite de la consumatori vizavi de practicile incorecte de pe piață

17

ministrul constantinMinisterul Agriculturii monitorizează toate sesizările pe care le primește pe site, pe email sau pe pagina sa de facebook vizavi de practicile incorecte de pe piață sau referitoare la creșterile de preț la alimente, a declarat, luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la un eveniment privind siguranța industriei alimentare.

„Este de datoria noastră să monitorizăm prin raportările pe care le vom face săptămânal și să dăm un răspuns acelor cetățeni care semnalează posibile abuzuri sau practici incorecte. Sunt sesizări vizavi de diferite creșteri de prețuri, unele se certifică, iar altele nu, dar rezultatul, dincolo de toate aceste discuții, este unul pozitiv. Există foarte multe lanțuri de magazine care au decis să înghețe prețurile pentru a elimina orice suspiciune pe această zonă după ce au fost mărite sau nu. Acestea lucruri le vom vedea imediat după ce vom avea raportările și cifrele de la INS și monitorizarea Consiliului Concurenței pentru a da până la urmă certitudinea că au existat practici corecte în piață”, a spus Constantin.

Acesta a precizat că toate lanțurile de magazine din România, cu mici excepții, au dat dovadă de deschidere în a afișa și prețul vechi și cel nou, la raft, în acord cu politica guvernamentală, subliniind că, după data de 1 iunie, când va intra în vigoare TVA de 9% la alimente, prețul acestora la raft va scădea cu 12 procente în cele mai multe magazine.

Prețurile produselor alimentare nu au înregistrat majorări semnificative în luna aprilie față de martie, legumele și fructele fiind singurele categorii de produse unde au fost observate creșteri de preț în această perioadă, potrivit analizei preliminare realizate de Institutul Național de Statistică (INS), inclusă în raportul întocmit de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„Datele pentru luna aprilie 2015 vor fi disponibile în data de 12 mai 2015, dar în analiza preliminară nu au fost sesizate majorări semnificative comparative cu luna martie 2015. Principalele creșteri de preț au fost înregistrate la legume și fructe, produse care prezintă o volatilitate mare a prețurilor. În primele trei luni ale anului 2015, rata medie lunară a inflației în cazul prețurilor alimentare a fost de 0,5%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în anul precedent”, se arată în raport.

INS a furnizat MADR o serie de date privind evoluția indicelui prețurilor de consum pentru produsele alimentare în perioada ianuarie 2010 — martie 2015, iar analiza acestui set de date arată că în perioada aprilie — iunie a fiecărui an există o tendință de scădere lunară a prețurilor în cazul produselor alimentare. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise