Constantin: Micii românești au intrat în legalitate; vor putea fi comercializați și pe piața Uniunii Europene

micibbssMicii românești vor putea fi comercializați și pe piața Uniunii Europene, cele 297 de voturi obținute luni în Comitetul Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătatea Animalelor (SCFCAH) din cadrul Comisiei Europene permit utilizarea bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor.

“Mă bucur că micii românești au intrat în legalitate. Consider că specificitățile culturale, tradiționale și, de ce nu, culinare ale fiecărui stat membru nu trebuie pierdute în procesul legitim de uniformizare a valorilor europene. Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană. Mulțumim statelor membre și Comisiei Europene, care au înțeles demersul României. Diplomația românească și-a făcut excelent datoria”, a declarat luni, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Efectul principal al votului de luni este că producătorii vor putea exporta micii, dacă în perioada următoare votului nu vor fi înaintate obiecții. În prezent, micii pot fi produși și comercializați în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizați la prepararea lor nu figurează în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri.

De asemenea, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii, Ștefan Pădure, consideră că această reușită este un exemplu de cooperare între mediul asociativ și instituțiile publice pentru susținerea intereselor producătorilor români pe piața UE.

“Asociația Română a Cărnii — inițiatorul acestui demers la Uniunea Europeană — mulțumește tuturor celor care au participat la această reușită. Efortul lor este un exemplu de cooperare între mediul asociativ și instituțiile publice pentru susținerea intereselor producătorilor români pe piața UE”, a declarat pentru AGERPRES Ștefan Pădure.

Conform Asociației Române a Cărnii (ARC), cele două ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate în prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) și carminul (E 120).

Datele statistice arată că în România se produc și se consumă anual aproximativ 22.000 de tone de mici, însă piața neagră reprezintă circa 70-80%. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult