Constantin: În România este un sprijin cuplat pentru crescătorii de vaci de lapte, mai mare decât în alte state membre UE

9

vaci_lapte+iMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, aflat într-o vizită la Cluj a declarat că au fost căutate soluţii pentru sprijinirea afacerilor crescătorilor de vaci de lapte, prin acordarea unui ajutor de stat, dar că soluţia reală pentru salvarea lor este ca aceştia să se asocieze şi să îşi facă propriile unităţi de procesare. 

„România a avut posibilitatea să ceară (pentru sector, n.red.) sprijinul cuplat şi a făcut-o, iar pentru România s-a acceptat un sprijin cuplat mult mai mare decât pentru alte state membre. Am dat un exemplu pe care îl cunosc: în Bulgaria, sprijinul pe cap de animal este, suplimentar, de 50 de euro, în comparaţie cu 250 de euro, cât este în România. Aşa că de acum până în 2016, pentru crescătorii de vaci de lapte venim  cu un ajutor suplimentar din bugetul statului care o să scadă în perioada următoare, dar, cum sprijinul european va creşte, media ajutorului o să ajungă undeva la 1.600 de lei/an pe cap de animal”, a declarat Constantin.

Ministrul Agriculturii crede, însă, că soluţia nu este aceea de a oferi ajutoare fermierilor, ci ca aceştia să se asocieze şi să îşi facă propriile unităţi de procesare, pentru ca preţurile pentru lapte să nu mai fie dictate doar de procesatori. El a povestit cum a văzut deja un caz în acest sens la Cluj, unde o asociaţie de crescători de vaci s-a mobilizat şi are propria unitate de procesare şi, la Satu Mare, a găsitalţi fermieri dornici să facă acest pas.

Din acest motiv, ministrul a anunţat că va susţine apariţia unor stimulente pentru cei care se asociază şi că speră ca acestea să fie aprobate până la finalul lunii august.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise