Constantin: Guvernul a aprobat OUG care stabilește schemele de plăți directe în agricultură pentru perioada 2015-2020

22

constantin_martie34Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanță de Urgență care reglementează noile scheme de plăți directe în agricultură în perioada 2015-2020, act normativ care prevede, între altele, acordarea din acest an a plății redistributive în cazul fermierilor care dețin între 5 și 30 de hectare, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin

“Este practic transpunerea în legislația națională a Regulamentelor care au fost adoptate la nivel european ca urmare a reformării Politicii Agricole Comune (…) Este o Ordonanță extrem de complexă care reglementează noile scheme de plată la care au acces fermierii în perioada imediat următoare, începând chiar cu luna martie a anului 2015, atunci când vom începe primirea de cereri pentru campania anului 2014”, a declarat ministrul Agriculturii într-o conferință de presă la Palatul Victoria la finalul ședinței de Guvern.

Daniel Constantin a precizat că OUG aprobată de Guvern prevede schemele de plăți directe la care vor avea acces fermierii, dar în egală măsură prevede și legislația pentru aplicarea națională de tranziție.

“Ajutoare naționale de tranziție care trebuie să scadă din 2015 până în 2020 de la 100% la 50% din valoarea sprijinului care a fost acordat în anul 2013. Schema de plată unică în anul 2015, vom avea o singură cerere de plată pe care o vor completa fermierii, o cerere de plată care trebuie să vizeze atât ajutoarele europene, cât și ajutoarele naționale de tranziție pe care le acordăm de la bugetul de stat. Cea mai importantă modificare este aceea că începând din anul 2015 (…) vom introduce o plată cumulativă. Ea se numește în legislația europeană plată redistributivă, conform căreia vom încerca să stimulăm comasarea terenurilor agricole după o perioadă foarte lungă de când se încearcă la nivel național acest lucru”, a declarat ministrul Agriculturii.

Constantin a explicat că, potrivit noii prevederi, fermierii care vor avea o suprafață între 5 și 30 de hectare vor primi o plată stimulativă mai mare cu aproximativ 40 de euro față de fermierii care vor avea o suprafață între unu și 5 hectare sau care vor depăși 30 de hectare.

“Am vorbit de foarte mult timp despre acest lucru, este posibilitatea pe care o prevede noua Politică Agricolă Comună și prin care, cred eu, că într-o perioadă destul de scurtă vom reduce numărul de beneficiari. În momentul de față avem 800 de mii de beneficiari ai plăților directe (…) care au o suprafață între unu și cinci hectare. Obiectivul primordial al Guvernului în perioada următoare cu ajutorul fondurilor europene este de a comasa terenurile agricole, dar în egală măsură de a pune în valoare potențialul pe care-l are România, dovedit prin exporturile masive în această perioadă, acela de a integra producția și a nu mai exporta materie primă”, a afirmat ministrul Agriculturii. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise