Constantin: Avansul pentru SAPS, plătit în proporţie de 98,8%

24

constantin2014dAgenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a plătit 98,8% din sumele aferente avansului pentru subvenţia pe suprafaţă, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în şedinţa de Guvern. Şeful MADR promisese anterior finalizarea plăţilor până pe 31 octombrie.

Deşi plăţile avansul la SAPS ar fi trebui să se încheie la finalul săptămânii trecute, s-au înregistrat mai multe probleme.  Astfel, angajaţii APIA susţin că au întâmpinat probleme cu softul cu care lucrează. În plus, fermierii s-au plâns că APIA a solicitat, cu câteva zile înainte de a începe plata avansului, să refacă tabelul centralizator al contractelor de arendă.

Autoritatea a explicat  că este vorba de o neînţelegere şi neaplicare corectă a procedurilor de către angajaţilor în condiţiile în care, chiar dacă în luna martie s-a permis depunerea tabelelor în formă simplificată, „forma completă a tabelului era necesară”.

„Această cerintă nu este nouă, ea fiind cunoscută de toţi funcţionarii APIA, încă de la aprobarea Manualului de proceduri pentru anul 2014. Mai mult decât atât, Manualul prevede obligativitatea notificării tuturor fermierilor care nu au prezentat acest tabel pentru ca APIA să poată autoriza plăţile pe suprafaţă în anul 2014”, a precizat APIA.

Începând cu data de 16 octombrie, APIA a autorizat plată a 50% din subvenția europeană acordată fermierilor care au depus cereri de plată în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) – Campania 2014. De cei 69 de euro plătibili în avans vor beneficia toţi fermierii pentru care s-a efectuat verificarea necesară condiţiilor de eligibilitate în conformitate cu articolul 20 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009. (Integral pe recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise