Constantin: APIA a plătit beneficiarilor 5,5 miliarde de euro; gradul de absorbție pe fonduri de dezvoltare rurală – 63%

9

dnielconstantin12aprAgenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a plătit către beneficiari 5,5 miliarde de euro din suma totală de 8,1 miliarde de euro, pe care România o are la dispoziție în 2007-2013, dar care trebuie cheltuită până în 2015, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precizând că gradul de absorbție pe fonduri de dezvoltare rurală este de 63%.

Astăzi Agenția de Plăți poate să ne raporteze că, din totalul de 8,1 miliarde de euro pe care România le are la dispoziție în 2007-2013, dar care trebuie cheltuite până în 2015, a plătit deja către beneficiari și a încasat de la Comisia Europeană o sumă de 5,5 miliarde de euro. Gradul de absorbție la Ministerul Agriculturii, pe fonduri de dezvoltare rurală, este de 63%. Tot Agenția de Plăți ne-a raportat că s-au depus în această perioadă 143.000 de cereri de finanțare, dintre care pentru 89.000 dintre ele s-a semnat deja contract de finanțare. Din acest punct de vedere, lucrurile au mers foarte bine”, a spus Daniel Constantin, într-o conferință de presă.

În context, el a respins anumite critici apărute în presă, după publicarea unui raport al Curții Europene de Conturi.

„În acel raport se făcea referire la cheltuielile care au fost plătite pentru 2012, dar care vizau cheltuieli care s-au făcut în România în anul 2009. Cu alte cuvinte, autoritățile publice locale au derulat proceduri de achiziții publice în 2009 și 2010, care au fost decontate, plătite de APIA, în 2012. Sigur că fiind plătite în 2012 Curtea Europeană de Audit a făcut aceste misiuni de audit pe parcursul anului 2012. În urma acestor misiuni de audit, s-a făcut o analiză a modalității în care s-au efectuat aceste achiziții publice în 2009-2010 și s-au depistat anumite nereguli, dar lucrurile nu sunt așa cum au fost prezentate”, a spus Constantin.

El a precizat că, din 24 de proiecte vizate, finanțate pe măsura 3.2.2. (Renovarea, dezvoltarea satelor și îmbunătățirea moștenirii rurale), doar în cazul a 12 proiecte s-a făcut un raport în care s-au formulat „constatări preliminare”.

„Pentru șapte dintre cele 12, Curtea Europeană de Audit a stabilit erori cu impact financiar, indicele de eroare pentru două dintre cele șapte fiind de 0,89%. (…) Există un singur proiect pentru care gradul de eroare a fost de 91,76%. Cu alte cuvinte, din 24 de proiecte care au fost supuse misiunii de audit, pentru 12 s-a întocmit raport final, dintre care unul singur un grad de eroare de 91,76%, restul având un grad de eroare cu impact financiar minor”, a arătat Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, Curtea Europeană de Conturi raportează rezultatele verificărilor Comisiei Europene, care, la rândul său, poate să confirme sau să infirme cele constatate.

„Până la acest moment, nu avem o confirmare oficială din partea CE”, a spus el. (Integral pe AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise