Constantin a promis că va plăti subvențiile până pe 15 februarie și că va da 15.000 de euro fermelor de subzistență

11
Daniel Constantin danielconstantin28a precizat că până la data de 15 februarie 2014, toți fermierii vor primi banii de subvenție, solicitați până la această oră.
Mai mult, ministrul de resort a promis că va da proprietarilor a 10.000 de ferme de subzistență și semisubzistență 15.000 de euro printr-o a XIV-a măsură a noului PNDR, pentru a trece de la producția pentru autoconsum și comerț nefiscalizat, la cea pentru piață.
Potrivit spuselor sale, până la această oră, producătorii agricoli au solicitat deja Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) suma de 979 miliarde de lei, aferentă plății europene, respectiv 140 de milioane de lei pentru contribuția națională la subvenția, ambele pentru sectorul vegetal.
„Astăzi, avem deja solicitări la plata pe suprafață pentru SAPS, din 3,1 miliarde, deja s-au solicitat de către APIA 979 de milioane de lei. La plățile complementare, deci CNDP-ul pentru vegetal, din 596 de milioane s-au solictat deja 140 de milioane. Banii au început să fie plătiți către fermieri și eu estimez, fără să dau chestiuni publice, dar estimez că până pe 15 februarie (…) sper să putem să plătim toți fermierii. Este pentru prima dată când plătim atât de devreme, ca (fermierii – n.r.) să aibă (banii necesari – n.r.) pentru a începe campania de primăvară”, a precizat ministrul Daniel Constantin.
Tot la capitolul subvenții, contribuția națională pentru sectorul ovine va fi și ea plătită în perioada următoare. De această dată, deținătorii de oi au solicitat toată suma alocată – peste 340 de milioane de lei.
În plus, crescătorii de ovine din zonele defavorizate vor primi în plus 6,5 euro pe cap de animal, însă banii vor intra în conturi, cel mai devreme începând cu luna februarie.
„Pentru sectorul zootehnic, CNDP-urile pentru ovine, acolo putem deja să plătim. Repet, este pentru prima dată și la ovine când putem să plătim atât de devreme, în luna ianuarie. S-au solicitat toți banii pentru crescătorii de ovine – 345 de milioane de lei, care încep să fie plătiți.
Pentru crescătorii de ovine care sunt în zonele defavorizate și care vor primi un supliment – anul acesta de 6,5 euro – plățile vor începe la începutul lunii februarie, după ce vom termina, după cum știți, au solicitat să prelungim primirea de cereri până pe 15 decembrie, deci n-a fost timpul necesar să operăm toate cererile respective”, a menționat oficialul de stat.
Chiar dacă ministrul Constantin nu este de acord cu cea de-a XIV-a măsură din noul PNDR, conform căreia 10.000 de ferme de subzistență și semisubzistență vor avea la îndemână 150 de milioane de euro pentru a trece de la producția pentru comerțul nefiscalizat și pentru autoconsum, la cea pentru piață, fapt afirmat inclusiv într-o emisiune difuzată duminică la TVR, oficialul guvernamental a precizat că nu mai puțin de 15.000 de euro vor putea fi disponibili pentru a intra în buzunarele micilor agricultori.(Integral pe recolta.eu)
Citește și

Cmentariile sunt închise