Consiliul de Stat al Franţei suspendă interdicţia de cultivare a porumbului modificat genetic MON810

24

porumbmm

Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă franceză, a anulat joi decizia de interzicere a cultivării în Franţa a soiului de porumb modificat genetic MON810, produs de firma americană Monsanto, transmite AFP.

Decizia guvernului de a interzice cultivarea acestui produs în Franţa a fost deja suspendată în 2011 de către justiţie, în lipsa unui fundament juridic, înainte ca un nou moratoriu să fie instituit de autorităţi, în luna martie 2012.

“Prin aplicarea dreptului UE, aşa cum a fost interpretat de Curtea de Justiţie a UE, Consiliul de Stat a anulat decizia ministrului agriculturii din 16 martie 2012′, se arată în Comunicatul Consiliului de Stat, citat de AFP. ‘Rezultă astfel din jurisprudenţa Curţii de Justiţie a UE că o astfel de măsură nu poate fi luată de un stat membru, decât în caz de urgenţă şi în prezenţa unei situaţii susceptibile să prezinte un risc important, care pune în pericol în mod manifest sănătatea umană, sănătatea animală sau mediul înconjurător”, subliniază documentul.

Intervievat joi la postul de radio privat Europe 1 asupra acestui subiect, ministrul socialist al agriculturii, Stephane Le Foll, a subliniat că “Consiliul de Stat nu este cel care decide, nu el este cel care spune dacă se pot sau nu interzice OMG-urile, el nu se sprijină decât pe baza juridică pentru a spune dacă ea este valabilă sau nu”.

Ministrul a lăsat să se înţeleagă că, în cazul anulării interdicţiei, guvernul său va lua noi dispoziţii legale pentru a interzice cultivarea acestui sortiment de porumb. “Oricare ar fi decizia, linia guvernului va fi aceeaşi: nu sunt de acord cu OMG, mai ales cu MON810 care este un soi de porumb rezistent la ierbicide’, a declarat Le Foll. ‘Se poate face altceva, există tehnici la fel de performante, chiar mai mult”, a spus ministrul. Porumbul MON810 produs de Monsanto este singurul organism modificat genetic cultivat în Franţa, gigantul german din industria chimică BASF renunţând să producă în UE cartoful Amflora.

Franţa, ca şi alte ţări europene (Austria, Ungaria, Grecia, România, Bulgaria, Luxemburg), a interzis din 2008 cultura lui MON810 pe teritoriul său. Ea importă totuşi produse modificate genetic pentru alimentaţia animală sau industria agro-alimentară.( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise