CONOPIDA, ALIMENTUL PREFERAT AL REGILOR

Încărcat cu vitamina C și înrudit cu broccoli, conopida a fost cândva venerată de un rege francez, mai exact de Ludovic al XIV-lea.

Aceasta legumă versatilă nu este doar scăzută în calorii, ci și plină de vitamine și minerale.

De ce să prețuim mai mult conopida?

O ceașcă de conopidă brută este bogată în vitamina C antioxidanți – de aceea, conopida este necesară pentru creșterea și repararea țesuturilor tuturor părților corpului și pentru formarea colagenului proteic important, folosit pentru a ajuta pielea, țesutul cicatrician, tendoanele, ligamentele, și vasele de sânge.
Conopida este totuși un aliment ocolit de multe ori atunci când mergem la piață din simplul motiv că în afară de murături și  conopidă pane, nu crezi că o mai poți folosi în bucătărie. Totuși această legumă poate îmbraca cele mai gustoase forme în sufleuri, supe sau salate.

Conopida, ne oferă o doză sănătoasă de potasiu, fibre și acid folic și conține un compus de sulf numit izotiocianat care protejează sănătatea și previne boala.

Doar trei buchetele de conopida sunt necesare pentru un aport de vitamina C, aproximativ 67%. Este și un antioxidant care previne apariția cancerului și lupta împotriva infecțiilor prin întărirea sistemului imunitar.

Care sunt tipurile de conopidă?

Nu toate conopidele sunt albe. Puteți găsi soiuri verzi și portocalii ale legumii. Diferența este în cantitatea (sau absența) de clorofil prezentă în timpul creșterii legumelor.Iată care sunt tipuile de conopidă cunoscute:

Conopida albă. Cea mai cunoscută conopidă și folosită cel mai des de români. Se găseşte peste tot. 

Conopida mov. Aceasta este mai rară și nu are o aromă la fel de persistentă precum cea albă  dar se gătește mult mai ușor. La tratament termic, îşi schimbă culoarea în verde. Poate înlocui conopida albă în majoritatea reţetelor.

Conopida portocalie. A  fost produsa prima dată în Canada în anul 1970, la noi în țară se găsește din 2003. Nu există diferenţe de textură sau gust între conopida portocalie şi cea albă. 

Toate legumele din familia cruciferă – varză, varză, broccoli și germeni de bruxel – sunt ambalate cu vitamina C și potasiu.

Cum știm că este proaspătă?

Conopida trebuie să aibă florile tari, fără puncte negre, iar frunzele nu trebuie să dea semne de veştejeală. De asemenea, partea de jos trebuie să fie tare. În caz contrar este semn că urmează să se strice.

Citește și

Comentariile sunt închise