27 iulie 2021 - 17:49

Conferinta Bursa: Fermierii si autoritatile au cazut de acord, pronuntandu-se impotriva diminuarii bugetului PAC 2021-2027

Astăzi, 15.10.2019, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), se desfășoară conferința “Afaceri în Agricultur”. Evenimentul este organizat de către grupul de presă BURSA și are ca Partener Media postul nostru de televiziune, Agro TV, fiind moderat de către realizatorul TV, Ovidiu Ghinea.
 
Temele abordate în cadrul acestui eveniment includ:
 • Provocările industriale din domeniul agricol;
 • Sursele de finanţare a fermierilor;
 • Contribuţia sectorului agricol la economie;
 • Sistemul de îmbunătăţiri funciare;
 • Surse de finanţare a fermierilor;
 • Comerţul cu produse agricole;
 • Identificarea de noi pieţe pentru produsele româneşti în vederea creşterii competitivităţii
  sectorului agroalimentar;
 • Dublul standard al produselor din piaţa autohtonă;
 • Agricultura bio, criza forţei de muncă din domeniu;
 • Digitalizarea şi tehnologizarea agriculturii;
 • Cadrul legislativ din sector.

Importanța conferinței de față este confirmată de cele peste 150 de persoane care și-au anunțat
prezența la eveniment și anume, reprezentanţi ai autorităţilor şi asociaţiilor de profil, direct interesați de temele dezbătute astăzi.

Sorin Mareș: MADR nu este de acord cu diminuarea bugetului PAC 2021-2020.
Ținând cond de cerinţele suplimentare care se impun fermierilor, domnul Secretar de Stat în cadrul
Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Sorin Mareș Roșu, a precizat că MADR nu este de acord cu diminuarea bugetului aferent Politicii Agricole Comune (PAC), 2021-2027.

La rândul său, Claudiu Coadă, director general AFIR, și-a susținut punctul de vedere cu privire la rata de absorbție a fondurilor alocate prin PNDR 2014-2020, domnia sa spunând câ acestea au ajuns la aproximativ 50%:

“Ne aflăm în procesul de implementare a proiectelor prin PNDR în viteză maximă”;. Acesta a ținut să adauge că suma netă plătibilă se ridică la 4,7 miliarde euro, din cele 9,5 miliarde euro alocate. De asemenea, domnia sa speră ca finalul perioadei de impementare a proiectelor să cunoască o absorbţie de peste 90%. Potrivit acestuia, investițiile propuse include:

 • Modernizarea a 329.000 de ha din reţeaua de irigaţii;
 • Refacerea a peste 3000 de drumuri comunale;
 • Instalarea a 11.000 de tineri fermieri;
 • Implementarea a 748 de km de drumuri forestiere;
 • Realizarea a mai mult de 1000 de km de reţea de apă şi 2.989 de km de reţea de canalizare.

Invitat să ia cuvantul, Dănuț Păle, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, a propus elaborarea unui program de “;țară practic”;, menționând că actualmente, Comisia pentru agricultură, sivicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților reprezintă o entitate în care “t;nu prea există culoare politică”.

“Am venit la acest eveniment ca să ascult producătorii tocmai pentru ca să văd care sunt realităţile din teritoriu. Fac apel la toţi reprezentanţii din federaţii, confederaţii, la tot ce înseamnă Executiv, să elaboreze un program pe ţară, dar nu numai pe hârtie, ci şi practic, şi să vină cu o idee coerentă în Parlament pentru a adopta legi simple, aplicabile, care să fie în beneficiul fermierilor”;, a adăugat acesta. Luând cuvântul, Președintele Federației Naționale Pro Agro, Ionel Arion, a declarat că “țara noastră este exemplu negativ în ceea ce priveşte acapararea terenurilor”, iar marea majoritate a teritoriului României este deținut în prezent de către entități strpine. Potrivit acestuia, țara deține 30% din fermele din Uniunea Europeană iar poața și viața agricolă este polarizată.

În mod cert, plafonarea subvențiilor este o problematică constantă, iar în acest sens, directorul executiv al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Marian Vișu Iliescu, a declarat că nici membri LAPAR nu sunt de acord cu plafonarea subvențiilor, subliniind faptul că:

“Membrii LAPAR reunesc peste 1,5 milioane de hectare de teren și dorim să ne extindem. Cel mai bine pentru interesul fermierului și pentru toate sectoarele este să ne coalizăm și să reprezentăm România cu succes. În cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) ne-am exprimat clar precizând că nu suntem de acord cu plafonarea subvențiilor. De asemenea, am cerut ca dezvoltarea rurală să accentueze fenomenul de procesare a materiei prime ca să ajungem la produsul finit, cu care să venim în fața consumatorului”.