13 mai 2021 - 06:16

Conducere MADR: Programul Tomata va fi extins pentru mai multe tipuri de legume

Programul ”tomata” devine programul ”legume” în spații protejate, susține conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Aflați la o întâlnire cu fermierii Matca, Barcea, Umbrăreşti şi Drăgăneşti – cel mai important bazin legumicol al ţării, secretarii de stat George Scarlat și Emil Dumitru le-au dat asigurări legumicultorilor cu privire la ajutorul de minimis. 

Reprezentanţii ministerului au catalogat zvonurile că programul Tomata va fi oprit drept „o minciună sfruntată” şi au spus că, din contră, se vrea continuarea acestui program şi că finanţarea producţiei în spaţii protejate a roşiilor şi a altor legume să fie una predictibilă în următorii şapte ani, fiind trecută pe fonduri europene.

„Domnii primari din Matca, Barcea şi Drăgăneşti ne-au sesizat că există o oarecare dezinformare cum că guvernul liberal nu va continua acest program. Este o minciună sfruntată, de aceea suntem astăzi aici, în judeţul Galaţi, să spunem că programul Tomata va continua, este bugetat pentru ciclul I cu 40 de milioane de euro. Vom face o analiză, după sfârşitul primului ciclu, şi pentru ciclul II. De asemenea, vrem să îmbunătăţim programul şi cu alte legume în spaţii protejate. Pentru că, din păcate, monocultura asta an de an are şi minusuri: odată cu o ofertă generoasă are loc şi scăderea preţurilor, ceea ce ne-au sesizat astăzi legumicultorii. Clar, programul va continua şi, în echipă, continuăm soluţii pentru ca programul să fie predictibil pentru următorii şapte ani şi să treacă pe fonduri europene, nu numai din bugetul naţional”, a spus secretarul de stat George Scarlat, citat de Viața Liberă.

La rândul său, Emil Dumitru a afirmat că se va pune un mult mai mare accent pe fermele de familie, în scopul creării unei clase de mijloc în agricultură.

„Ştim foarte clar că agricultura României este polarizată, avem ferme foarte mari şi ferme foarte mici. Partidul Naţional Liberal va susţine crearea unei clase de mijloc în agricultură şi susţinem cu tărie ferma de familie, pentru că este pilonul de bază al dezvoltării rurale, a satului românesc. Plafonarea plăţilor directe înseamnă că România nu va pierde nicio sumă de bani care-i va fi alocată de la Bruxelles, ci doar că sprijinul va fi direcţionat în special către fermele de familie, pentru a avea o clasă de mijloc în agricultura României. Iar judeţul Galaţi, renumit în legumicultură, poate beneficia de un sprijin substanţial pentru a consolida acele ferme de familie”, a precizat Emil Dumitru.