Concurența străină ucide producţia de cartofi din România

24

cartofiff

Când vine vorba despre valorificarea cartofilor de consum, după un an secetos şi unul bogat în precipitaţii, producătorul român nu ştie cum s-o mai dea. Cartofarii noştrisunt necăjiți  şi spun că preţul de vânzare nu-l ştie nimeni. “Este ca la loterie”, zic ei. Când vine totuşi un an 2013 roditor şi toată lumea crede că iese din criză, la recoltat, fermierului român îi este aproape imposibil să se bată cu cel polonez care aduce marfă pe factură cu 10 bani kilogramul, relatează Recolta.eu.
“Un hectar de cartof pentru sămânţă ajunge la 30.000 de lei ca şi cost de înfiinţare, iar pentru cei de consum între 15.000“ 20.000 de lei, în funcţie de provenienţa materialului de plantat“ material achiziţionat sau produs în ferma sau material adus din import. Şi asta în condiţiile în care preţul la valorificare nu-l ştie nimeni. Este ca la loterie. Investeşti, faci cultură, iar când recoltezi, te baţi cu cei din Polonia care vin cu facturi de 10 bani kilogramul”, a mărturisit Luiza Mike, directorul Staţiunii de Cercetare a Culturii Cartofului de la Târgu Secuiesc (SCCCTS), cu ocazia evenimentului “Ziua Verde a Cartofului 2013″ care a avut loc la începutul lunii iulie la Târgu Secuiesc.

Şi toate astea în condiţiile în care pierderea pentru un hectar de cartof a ajuns la 16.000 de lei în 2012.

Motorina costă şase lei/litru, inputurile sunt foarte scumpe. Ca o vedere generală pentru costuri, inputurile au crescut cu 30 la sută, iar valorificarea producţiei a scăzut cu 30%”, mai spus directorul SCCCTS.

Şi Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului (FNC), are o problemă cu cartofii importaţi din Polonia.

“Cum poţi să crezi că marfa vine din Polonia la 0,10 lei kilogramul? Fie se face evaziune, fie producătorii polonezi sunt subvenţionaţi mascat, fără ştirea Uniunii Europene, şi îşi pot permite să vândă cu 0,10 bani kilogramul de cartofi”, a spus Benea. (Integral pe: recolta.eu

Citește și

Cmentariile sunt închise