Comunicat de presă – Creşterea vitei de carne – o soluţie pentru economia judeţului Maramureş

Senatorul PSD, Sorin BOTA,  a transmis Consiliului Judeţean Maramureş, o solicitare de întocmire a unei hotărâri de consiliu privind încurajarea fermierilor pentru a creşte în gospodării vita de carne. Printre numeroasele avantaje întâlnite în creşterea vitei de carne se numără: efortul redus de îngrijire a animalelor, sporul de creştere a vitei de carne (cu 50% mai mare decât cel de creştere a vitei din rasele autohtone), cerere crescută şi insuficient acoperită pe piaţa europeană şi preţul plătit de cei care achiziţionează animalele pentru abatoare (fiind de 2-3 ori mai mare decât preţul plătit pentru animalele din rasele autohtone).


„Având în vedere specificul agrozootehnic al judeţului Maramureş, precum şi dorinţa fermierilor mici şi mijlocii de a-şi dezvolta domeniul de activitate, în urma discuţiilor purtate cu fermierii din colegiul pe care îl reprezint şi nu numai,  am constatat un interes ridicat din partea acestora de a creşte în gospodării vita de carne. Acest interes se poate identifica şi prin faptul că în ultima perioadă regăsim în ţară în tot mai multe gospodării, bovine din rase de carne”, a declarat senatorul maramureşean.
În sprijinul încurajării creşterii vitei din rase de carne pot veni autorităţile locale, care vor deconta materialul seminal, prin intermediul primăriilor în fiecare sat, pentru ca fermierii să poată  beneficia în mod gratuit de doza cu material seminal pentru rasa din vita de carne dorită de fiecare, Consiliul Judeţean urmând să deconteze trimestrial primăriilor dozele efectuate, pe baza unei evidenţe clare. Acest program se poate derula pe o perioadă de 2 – 4 ani, urmând a funcţiona mai departe din proprie inerţie, astfel încât Maramureşul ar putea deveni exportator naţional.
„Valorificarea vitei de carne aduce un plus de valoare de aproximativ 500 lei/cap pentru vita de până la 4 luni şi de 1000 – 1500 lei/cap pentru vita între 4 şi 12 luni. Diferenţa de venit este una semnificativă atât pentru fermier, cât şi indirect la nivelul judeţului”, a declarat senatorul Sorin Bota.

Cabinetul senatorului

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult