COMPENSAREA GAURII FINANCIARE PRODUSE DE BREXIT SE VA FACE IN PRINCIPAL PE SEAMA POLITICII AGRICOLE COMUNE

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat  pe 20 aprilie că prioritatea sa principală în negocierile bugetare UE, este “protejarea fermierilor mici și mijlocii care rămân coloana vertebrală a producției alimentare și comunităților rurale din Europa”.

Înaintea unui dialog al cetățenilor cu 400 de fermieri din orașul Kilkenny, co-organizat de IFA și de Biroul Comisiei Europene din Irlanda, Hogan a spus: “Politica agricolă comună (PAC) este o poveste de succes europeană și cred că reprezintă o valoare excelentă pentru bani, pentru cetățenii noștri, garantându-le cea mai bună calitate și siguranță alimentară din lume și menținând zonele noastre rurale durabile și atractive “.

“Brexitul lasa o gaură de 12 miliarde de euro în bugetul UE”

Brexitul lasă o gaură de 12 miliarde de euro în bugetul european total, iar alte priorități precum securitatea, migrația și apărarea au crescut, în prim-plan, în ultimii ani. “Prin urmare, în multe trimestre, PAC este considerată obiectivul evident de reducere a gaurii”.

Statele membre au posibilitatea de a compensa deficitul Brexitului, contribuind cu un procent mai mare la indicele național brut. “Am transmis acest lucru în mod serios șefilor de state și miniștrilor agriculturii din întreaga UE și de asemenea, am oferit o apărare solidă a PAC și valorii pe care o oferă. M-am întâlnit cu prim-miniștrii Irlandei, Ungariei, Portugaliei, Franței, Sloveniei și statelor baltice în ultimele luni și sunt receptivi la argumentele mele. Dar trebuie să fim realiști: în absența unor fonduri suplimentare din partea statelor membre, va exista o reducere a bugetului PAC. Treaba mea, pe care o văd, este de a construi cea mai puternică coaliție posibilă, de a rezista celor mai grave din aceste reduceri și de a obține cele mai bune rezultate într-un scenariu dificil. Echitate și corectitudine pentru agricultori. Concluzia este că veniturile agricultorilor trebuie să fie în continuare susținute – în special, agricultorii noștri mici și mijlocii. Acesta este rolul și obligația PAC, așa cum se subliniază în tratatele fondatoare ale UE și dacă așteptăm fermierii pentru a aduce o contribuție mai mare în ceea ce privește provocările climatice și alte obiective ale societății, trebuie să fie recompensați pentru acea muncă. Pentru mine este vorba despre echitatea și corectitudine fata de agricultorii noștri, care oferă cetățenilor UE atât de multe bunuri publice”.