COMISIE PENTRU DESPAGUBIREA OIERULUI LA STANA CARUIA LUPII AU UCIS SUTE DE OI

Autortitățile au explicat care este procedura  care trebuie urmată  pentru primirea despăgubirilor, în cazul în care o exploatație agricolă este atacată de sălbăticiuni și sunt ucise animale. Paguba oierului Stelian Zeicu din Timiș este uriașă, 400 de oi ucise.

 Primarul comunei unde s-a întâmplat nenorocirea ne-a declarat că nu a mai văzut așa ceva!

La această oră, la stâna din comuna Tormac, sat Cadăr, sunt  mai mulți medici veterinari de la Direcția Sanitară și Veterinară Timiș, care efectuează necropsii la toate oile ucise de lupi în noaptea de luni spre marți.

“Cu iarna asta grea, probabil, lupii au venit de la sârbi, au migrat încoace. În ultima vreme, oricum, sunt mai multe exemplare decât au fost înainte.  Paguba este mare și lupii, probabil, au fost în haită.  Partea proastă este că lupii au plăcerea de a omorî. Am participat la un astfel de caz și e cumplit.  Colegii mei sunt încă acolo la stână. Mâine dimineață vom avea concluzii clare. DSV a fost sesizat imediat de primărie”, declară Cristina Popa, director executiv adjunct DSV Timiș.

Vă reamintim că lupii au făcut prăpăd la stână. Sunt aproape 400 de  ovine ucise dintre care peste 200 miei pe care oierul se pregătea să-i vândă de sărbătorile pascale.

Primarul comunei Tormac, Csaki Karol Ioan Lucian, aflat la stâna unde s-a întâmplat nenorocirea, ne-a spus că e un tablou înfiorător și a mărturisit șocat că nu a mai văzut așa un măcel.

“Momentan suntem la faza de constatare. Nu am avut un asemenea caz. Sunt medicii veterinari și fac necropsii la sute de oi. Nu am mai văzut așa ceva”, spune primarul.

S-a format o comisie care se va ocupa de procedura ce trebuie urmată pentru despăgubirea oierului.  Pe lângă echipele de medici, la stână fac fotografii și adună material probator reprezentanții Gărzii Forestiere și ai Agenției de Mediu.

Reprezentantul Gărzii Forestiere a explicat, pas cu pas,  cum se procedează în asemenea cazuri pentru ca oierul să primească despăgubiri.

La stână  este formată  o comisie din care fac parte: un reprezentant al Primăriei (primarul), un reprezentant al Agenției de Mediu, un reprezentant al Gărzii Forestiere. Comisia va face un proces-verbal, la care sunt atașate documente de proprietate, documente sanitar-veterinare care să dovedească acte de necropsie, fotografii. Procesul-verbal este tipizat și are anumite puncte care trebuie atinse.

“În funcție de numărul animalelor, de vârsta acestora și de valoarea de piață, se stabilește valoarea totală a pagubei. Tot materialul strâns, proces-verbal plus documente atașate, fotografii, se aprobă sau nu de către inspectorul-șef al Gărzii Forestiere. Dacă inspectorul-șef  al Gărzii Forestiere aprobă materialul, acesta  este trimis la Ministerul Mediului pentru efectuarea plății. Deci, Ministerul Mediului plătește despăgubirile către oier. Până acum, în toate cazurile la care am participat, toate documentele mi-au fost avizate favorabil, nu mi s-a respins niciunul”, declară August Serediuc, Garda Forestieră Timiș. (sursa: agroinfo.ro)

Citește și
2 Comentarii
  1. mihai spune

    are noroc omul ca este mediatizat cazul altfel ramanea cu paguba, stie garda cum sa faca sa iasa bine cel ce da salamul de mistret sau …

  2. Achim Ioan spune

    Caini ciobanesti , si garduri electrice! Ce i asa de greu? Sau vrei sa ajungem ca mizeriile din “occident” care si-au exterminat toate populatiile de carnivore salbatice? Atata va duce mintea? Omul a practicat pastoritul de mii de ani, Si mereu a stiut sa interactioneze cu arealul si animalele salbatice a caror spatiu l-am invadat! Acum , zici ca sunteti batuti in cap..va prostit modernismul ! Luati-va caini ciobanesti, ce daca exista acele legi tampite care limiteaza numaru lor? Sa-i ia naiba cu tot cu legile lor! Acele legi sunt impotriva noastra si in folosul vanatorii si a turismului ( alta mizerie a omului modern, unu dintre cei mai mari poluatori ai planetei) Merg des pe munte, ma opresc si la stane, ma simt excelent! Nu sunt turist! sunt drumet, calator, respect natura si ocupatiile traditionale, insa anumiti prostovani ( turisti de pripas ) au o problema cu cainii ciobanesti.. asta si pentru ca cele doua activitati au intrat in competitie.. Sunt nascut intr-o localitate de munte, obisnuit cu animalele cu pastoritul si cu tot ce insemna muntele!

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult