Comisia Europeană prognozează o creştere semnificativă a producţiei agricole din România

38

porumb334

Seceta va afecta recolta de porumb de anul acesta, producția medie la hectar urmând să fie mai mică decât estimările inițiale. Însă, randamentele înregistrate de cultivatorii români de porumb vor fi mai mari.

Unitatea de monitorizare a resurselor din cadrul Institutului pentru Mediu şi Sustenabilitate al CE – MARS a redus estimările privind producţia medie la hectar de porumb în Uniunea Europeană. Noua prognoză ține cont de efectele secetei din această vară din Italia, care va diminua recolta.

Italia a fost al doilea mare producător de porumb din UE în 2012. Anul acesta însă, randamentul la hectar nu va fi cu mult mai bun față de anul precedent. Dacă în cazul Italiei randamentul la hectar va consemna o creștere de 3,6%, în România, MARS estimează un salt de 82,3%.

Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că 2012 a fost un an în care producția agricolă din România a fost mică, din cauza secetei, iar randamentele la hectar înregistrate la producția de grâu și porumb de fermierii români au fost cele cele mai mici din UE. La porumb boabe producţia a scăzut la 5,92 milioane tone în 2012. Ținând cont de faptul că porumbul s-a cultivat anul trecut pe o suprafaţă de 2,72 milioane hectare, rezultă un randament de 2.170 kg/ha, nivel de aproape trei ori mai redus faţă de media înregistrată la nivelul UE, de 6.150 kg/ha, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Pentru acest an, MARS estimează că producţia medie la hectar în Uniunea Europeană va fi de 6,88 tone, mai puţin faţă de producţia de 6,97 tone preconizată luna trecută, dar mai mult totuşi faţă de producţia de 6,05 tone înregistrată în 2012. România va înregistra o producție medie de 3,95 de tone la hectar.

Numai că marii comercianți de cereale au redus prețurile oferite fermierilor cu circa 40% în ultima lună, astfel că, în ciuda unei recolte bune, comparativ cu 2012, fermierii români abia dacă își vor scoate cheltuielile făcute până acum și vor avea bani pentru noile culturi. Așa se face că investițiile în tehnologii performante, care le-ar asigura o creștere a randamentelor, vor fi din nou amânate.

MARS prognozează că Italia va obține o producție medie de 8,66 tone la hectar. Francezii, care sunt cei mai mari producătoare europeni din porumb, vor înregistra în 2013 o producţie medie la hectar de 9,01 tone. Anul trecut, producția medie la hectar a fost de 8,91 tone în Franța. (Sursa: ne-cenzurat.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise