Comisia Europeană a elaborat un nou set de reguli pentru agricultura bio

11

rosiibunedComisia Europeană propune un regulament nou privind producţia agricolă ecologică şi un plan de acţiune pentru susţinerea acestui sector, potrivit radiocluj.ro.

Comisarul Dacian Cioloş justifică nevoia de măsuri noi în domeniu prin creşterea spectaculoasă a producţiei bio, piaţă care a ajuns să depăşească 20 de miliarde de euro anual. Eforturile comisiei vizează şi combaterea fraudelor, în contextul în care în Uniune cererea de produse ecologice este mai mare decât oferta.

Comisia propune consolidarea şi armonizarea normelor în Uniunea Europeană şi pentru produsele importate, pentru că există prea multe derogări de la norme, spunea comisarul Dacian Cioloş. O altă idee este facilitarea trecerii micilor fermieri la agricultura ecologică prin eliberarea de certificate de grup, mult mai ieftine decât cele individuale. În sfârşit, controalele ar urma să fie consolidate prin efectuarea lor în funcţie de riscuri, adică în special la partea de distribuţie şi de vânzare.

Dacian Cioloş:”Am venit cu nişte precizări mai clare privind controlul pe filiera produselor bio, pentru că s-a constatat în ultima perioadă că apar tentative de fraude destul de multe, dat fiind faptul că sectorul se dezvoltă în mod exponenţial în ultimii ani şi în mod clar cererea de produse bio e mai mare decât oferta. Şi atunci, tendinţa de a compensa această diferenţă era de multe ori prin fraudă. Şi România a evoluat foarte mult în ultimii ani. Din 2008-2009 am ajuns de la trei mii şi ceva de operatori la 15.000 de operatori. Deci avem o multiplicare de cinci ori a numărului de operatori. La fel, suprafeţele cultivate în bio au crescut de patru ori. Deci există clar un răspuns al agricultorilor din România la cererea mare de produse bio.”, a precizat comisarul Dacian Cioloş.

Citește și

Cmentariile sunt închise