Comisarul Cioloș apreciază că acordul încheiat cu Moldova este un instrument de sprijin pentru integrarea sa pe piața comunitară

8

ciolos26martieDacian Cioloș, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a afirmat la Chișinău că liderii Comisiei Europene văd Acordul de liber schimb încheiat cu Republica Moldova ca fiind un instrument de sprijin pentru integrarea fostului stat din blocul comunist pe piața comunitară.

„Legat de Republica Moldova, noi, Comisia Europeană, vedem acordul ca un instrument de sprijin pentru integrarea economică a Republicii Moldova cu piața comunitară. În acest spirit, eu, cu echipa mea, am negociat acordul pe partea de agricultură și industrie alimentară”, a precizat comisarul Cioloș într-o corespondenţă Agerpres.

Dacian Cioloș a mai adăugat că UE a negociat Acordul de liber schimb cu Republica Moldova protejând interesele acesteia.
„În acest acord, UE nu a încercat să negocieze interese ofensive economic spre Republica Moldova. UE, în astfel de negocieri, are interese ofensive cu alte piețe, mari”, a afirmat Dacian Cioloș în cadrul unei conferințe de presă organizate la Chișinău.

Vizavi de anumite afirmații făcute în ultimul timp, conform cărora în urma acestui acord, există riscul ca piața moldovenească să fie invadată de produse europene ieftine și de proastă calitate și care vor afecta capacitatea de dezvoltare a industriei alimentare, Cioloș a precizat următoarele: „Vreau să vă spun că, din start, am acceptat să negociem un acord asimetric, adică UE a liberalizat practic toate liniile tarifare pe agricultură și industrie alimentară spre Republica Moldova, în schimb am acceptat ca Moldova să se protejeze pe anumite sectoare sensibile, care au și un potențial de dezvoltare în anii viitori”.

În continuare, comisarul Cioloș a mai spus că agricultura Republicii Moldova are potențial și că mărfurile moldovenești vor avea posibilitatea să ajungă pe piața europeană, dar că depinde în ce măsură sectorul agroalimentar va reuși să o valorifice.

„Vorbim de o piață cu 500 de milioane de consumatori și de produse care vin dintr-o țară cu 3-4 milioane de locuitori. Problema, din perspectiva europeană, nu se pune că vom fi invadați de produse moldovenești”, este de părere liderul european. „Piața europeană este primitoare de produse de calitate și singurele lucruri care trebuie făcute sunt să fie respectate standardele de calitate și de siguranță care sunt aceleași pentru produsele europene și, în al doilea rând, să fie făcute produse care corespund gusturile europenilor. Există o mare diversitate de gusturi și sunt convins că produsele moldovenești pot să-și găsească locul acolo”. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise