Comisarul Cioloş a semnat în China o scrisoare de intenţie privind combaterea contrafacerii în domeniul comerţului cu băuturi alcoolice

17

ciolos26martie

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, şi ministrul responsabil pentru conducerea Administraţiei generale chineze pentru controlul calităţii, inspecţie şi carantină, Zhi Shuping, au semnat marţi, la Beijing, o scrisoare de intenţie privind combaterea contrafacerii în domeniul comerţului cu băuturi alcoolice, informează un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.

Potrivit documentului, ambele părţi recunosc importanţa crescândă a comerţului bilateral cu băuturi alcoolice, conştientizează importanţa identificării originii lor şi consideră că este necesară o cooperare strânsă în vederea combaterii contrafacerii în acest sector.

“Acesta este un prim pas spre o cooperare mai eficientă între UE şi China în ceea ce priveşte lupta împotriva contrafacerii în sectorul vinurilor şi băuturilor spirtoase, cu efecte pozitive atât din punct de vedere economic şi comercial, cât şi pentru sănătatea publică şi siguranţa alimentară. Această cooperare va fi benefică nu doar pentru producători, ci şi pentru consumatorii din China, care vor continua să se bucure de produse sigure, diverse şi de bună calitate”, a declarat comisarul european Dacian Cioloş după semnarea documentului.

Textul menţionează că ambele părţi sunt hotărâte să îşi intensifice dialogul, ca parte a Parteneriatului Strategic Aprofundat dintre UE şi China, şi să facă schimb de informaţii relevante privind comercializarea acestor produse contrafăcute, ceea ce le va permite să acţioneze în mod eficace în sferele lor de competenţă pentru prevenirea şi combaterea acesteia.

De asemenea, UE şi China se angajează să identifice practicile frauduloase de contrafacere, inclusiv falsificarea certificatelor de origine, a mărcilor de origine sau a altor documente însoţitoare similare, atât pe teritoriul UE, cât şi pe cel al Chinei, şi să stabilească măsurile cele mai adecvate pentru remedierea acestor practici frauduloase, inclusiv prin analizarea unor opţiuni precum instituirea unor sisteme de control şi trasabilitate corespunzătoare, organizarea de cursuri de formare şi seminare în domeniu sau autentificarea metodelor de depistare prin intermediul analizelor de laborator.

Actualul grup de lucru privind băuturile alcoolice, care va supraveghea şi gestiona aceste mecanisme de cooperare, a reuşit să identifice programe de finanţare UE-China care există deja prin intermediul cărora să se finanţeze măsurile necesare şi iniţiativele de formare profesională, mai notează comunicatul citat. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise