Comerțul cu grâu se află în creștere vizibilă. România exportă „agresiv” către Egipt

13

grauajust

Prognozele privind comerțul cu grâu la nivel internațional, în sezonul agricol iulie 2013 – iunie 2014, prevăd o majorare a cantității tranzacționate cu circa 0,5 milioane tone, până la un total de 152,4 milioane tone. România exportă agresiv grâu către Egipt însă, potrivit unor voci din piață, Franța se așteaptă să-i ia locul, pe fondul subțierii stocurilor românești (informație neconfirmată de fluxul de plecări din portul Constanța – n.r.).

Impulsionate de schimbările de nivel ale producției și competitivității, proiecțiile cu privire la exporturile din mai multe țări sunt ajustate luna aceasta. Concret, previziunile cu privire la nivelul exporturilor de grâu din blocul UE27 relevă o majorare cu până la un milion de tone, până la un total de 23 de milioane de tone tranzacționate, cât și o creștere serioasă a nivelului acordării de licențe – cel mai mare din ultimii 10 ani (4,5 milioane de tone de grâu moale, începând cu 1 iulie). Franța, spre exemplu, exportă în acest moment către China, Algeria și Arabia Saudită.

Pe de altă parte, este vizilă și creșterea disponibilului la export al Canadei din această lună. Grâul de calitate superioară, cerut în mod deosebit în anul acesta, transformă Canada într-un competitor puternic.

Exporturile canadiene ar putea atinge jumătate de milion de tone luna aceasta și ar putea totaliza 20,5 milioane tone, cel mai mare nivel (pentru un an de tranzacționare) din ultimele două decade.


Țările arabe nu mai au putere să exporte. Egiptul continuă să cumpere puternic

Parțial, fluctuații ale exporturilor de grâu se vor înregistra în Emiratele Arabe Unite – micșorare cu 0,4 milioane tone, până la un total de 0,3 milioane tone, în Paraguay – diminuare de 0,3 milioane tone, până la 0,7 milioane tone și în Uzbekistan – în scădere cu 300.000 de tone, până la 0,4 milioane tone.

Reducerea exporturilor din Paraguay reflectă un disponibil mai mic la comerțul peste graniță în luna aceasta, în timp ce schimbările din EAU și din Uzbekistan, în absența altor informații, confirmă rezultatele finale din sezonul agricol 2012 – 2013. Importurile de grâu au crescut la rândul lor cu câte 500.000 de tone pentru Egipt și Iran, respectiv cu 200.000 de tone pentru Brazilia.

Egipt a cumpărat agresiv începând cu luna iulie, intenționând să-și refacă stocurile interne, astfel încât să poată furniza pâine subvenționată unei pătrimi din populația totală, aflată sub limita sărăciei. Mai multe țări arabe (Kuwaitul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite) cer suport financiar pentru Egipt, astfel încât să fie stopat declinul monedei naționale, respectiv deficitul comercial. (Integral pe recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise