COMBATEREA PRACTICILOR NELOIALE PE LANTUL DE APROVIZIONARE CU ALIMENTE, IN ATENTIA UE

O puternica majoritate a părților interesate sprijină acțiunea Uniunii Europene (UE) de a combate practicile comerciale neloiale din lanțul alimentar, conform unei consultări publice. Aproximativ 90% dintre respondenții unui sondaj, au fost de acord sau parțial că au existat practici comerciale neloiale (UTP), menționând, de exemplu, perioade de plată mai mari de 30 de zile pentru produsele agroalimentare și modificări unilaterale și retroactive ale contractelor.

În special:
– 94% dintre respondenți au fost de acord sau parțial de acord că practicile neloiale au efecte negative asupra agricultorilor.
– 95% dintre respondenți au fost de acord sau parțial de acord că ar trebui luate măsuri pentru a combate practicile neloiale.
– 87% dintre respondenți au crezut că această acțiune ar trebui să fie efectuată de către Uniunea Europeană.
Alte practici comune includ anulări ale comenzilor de ultimă oră pentru produse perisabile, cereri de plată anticipată pentru a asigura sau păstra contracte sau plăți suplimentare şi pentru a avea produse afișate favorabil pe rafturi. Majoritatea respondenților au declarat că au considerat că aceste practici au avut loc în mod regulat sau foarte regulat, iar majoritatea au fost de acord că agricultorii au fost cei mai afectați de acestea. Majoritatea respondenților au convenit, de asemenea, că trebuie luate măsuri pentru a combate practicile comerciale neloiale și că, cel mai potrivit pentru a se face acest lucru, ete de la nivelul UE, prin intermediul legislației. Implicarea hotarata a UE ar conduce la o mai bună aplicare a normelor privind practicile comerciale neloiale, precum și la sporirea certitudinii juridice pentru întreprinderi și asigurarea unor condiții echitabile de concurență în cadrul piețelor interne.

Vorbind la Forumul la nivel înalt privind lanțul de aprovizionare cu alimente de la Bruxelles, la 6 decembrie 2017, comisarul UE pentru agricultură, Phil Hogan, a subliniat importanța unui lanț de aprovizionare echitabil și funcțional, care să permită agricultorilor să profite la maximum de piața unică a UE.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole