Colorantul alimentar interzis de UE

Statele membre ale Uniunii au aprobat vineri propunerea Comisiei Europene privind interzicerea unui colorant alimentar începând din 2022, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Este vorba despre dioxidul de titan (E171), utilizat drept colorant în mai multe produse, precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe şi bulionuri, informează AGERPRES.

Propunerea Comisiei Europene privind interzicerea utilizării dioxidului de titan se bazează pe un aviz ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, care a concluzionat că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, existând serioase temeri cu privire la genotoxicitatea sa, se precizează în comunicat.

Dacă va primi şi aprobarea Consiliul şi Parlamentului European până la finalul anului current, propunerea Comisiei Europene urmează să intre în vigoare la începutul anului 2022.

Ulterior, din 1 ianuarie 2022, se va aplica iniţial o perioadă de eliminare treptată de 6 luni, după care va intra în vigoare interdicţia totală de utilizare a dioxidului de titan în produsele alimentare.

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a subliniat că decizia interzicerii colorantului E171 a fost luată pe baza unor informaţii ştiinţifice solide.

„Siguranţa alimentelor noastre şi sănătatea consumatorilor noştri nu sunt negociabile. În prezent, acţionăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date ştiinţifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanţă chimică utilizată în alimente”, a menţionat Stella Kyriakides.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole