28 octombrie 2021 - 07:48

Colegiul Medicilor Veterinari Sibiu: Este ilegală propunerea consilierului privind operarea câinilor ca să latre încet

caine_plajaColegiul Medicilor Veterinari Sibiu atrage atenția că este ilegală propunerea consilierului municipal de la Mediaș, care dorește operarea câinilor pentru ca aceștia să latre încet, fiind caz penal dacă cineva încearcă „secționarea corzilor vocale” ale câinilor, cu alt scop decât medical.

„Această propunere este ilegală. Se încalcă Capitolul VII al Legii 205 din 2004 modificată în 2014 litera f care prevede clar că intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților. Domnul consilier ar fi fost bine să se consulte cu specialiștii. Am vorbit cu doi colegi medici veterinari de la Mediaș să discute cu el”, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, Dr. Ioan Pențea, secretar executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din județul Sibiu.

Ioan Ciulea, consilierul municipal din Mediaș care dorește operarea câinilor la corzile vocale pentru ca aceștia să latre mai încet, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că el are un câine „civilizat”, „normal”, „inteligent”, care „nu deranjează vecinii” și așa își dorește să fie toți câinii din curțile oamenilor din oraș.

Întrebat cum i-a venit ideea să propună un astfel de proiect, Ciulea a răspuns: „Locuiesc la curte și nu numai eu, personal, sunt deranjat de câini, și vecinii mei sunt deranjați de câinii vecinilor care au această problemă, care latră în neștire.”

Consilierul Ciulea are și el un câine, un Labrador, dar spune că acesta nu deranjează vecinii, nu îi scoală noaptea din somn.

„Câinele meu e un câine civilizat, un câine normal, nu un câine care latră la orice mișcare și la orice adiere de vânt. (…) Câinele meu nu deranjează vecinii. Eu am un Labrador. E un câine inteligent”, a spus Ioan Ciulea.

Acesta este optimist și crede că luni, la ședința Consiliului Local, propunerea sa are șanse chiar să primească amendamente „mai plauzibile și mai inteligente”.

Întrebat de corespondentul AGERPRES dacă proiectul său va intra în dezbatere publică, Ciulea a spus: „Eu aș fi foarte mulțumit dacă aș putea să-i conving. Să vină și ei cu alte amendamente mai plauzibile și mai inteligente decât al meu, dar să vedem ce zic ei și opinia publică. De aceea am dat publicitate, ca să vedem ce părere au”.

Ioan Ciulea este sigur că o astfel de operație a corzilor vocale la câini nu este deloc dureroasă.

„Absolut deloc (nu e dureros — n.r.) În țările civilizate, asemenea operații se fac de către medicii veterinari, care le fac o mică incizie la corzile vocale și totul e normal. Câinele latră, dar nu mai latră la o asemenea intensitate și nu te mai scoală din somn noaptea”, a mai precizat acesta.