29 mai 2022 - 02:09

Noi reglementări pentru fermierii români, în Codul de Bune Practici Agricole

Codul de Bune Practici Agricole reprezintă un proiect comun al Ministerului Agriculturii și Ministerului Mediului, prin care se dorește o reglementare mai clară si mai simplificată, în ajutorul fermierilor români. Ieri, la sediul MADR a avut loc o întâlnire de lucru în acest sens, la care au participat atât reprezentanți ai celor două ministere, cât și ai fermierilor.

”Discuțiile au vizat măsurile care se adresează fermierilor ce trebuie să respecte prevederile din Codul de Bune Practici Agricole și din Programul de Acțiune pentru prevenirea și reducerea poluării apelor cu nitrați proveniți din surse agricole. Proiectul se află în faza de aprobare la MADR și va aduce avantaje precum o mai bună reglementare în implementarea măsurilor de investiții din fonduri europene pentru agricultură și dezvoltare rurală, prin PNDR”, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Oros, după finalizarea întâlnirii.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a încercat să afle mai multe detalii despre reglementările care se vor regăsi în Codul de bune practici, de la directorul executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Florentin Bercu.

”Au fost discuții pe Programul de acțiune împotriva poluării cu nitrați, un Ordin comun cu Ministerul Mediului; s-a ajuns la un consens și după doi ani de discuții se va aproba acest nou cod de bune practici, cu câteva mențiuni utile pentru fermieri. În primul rând, se crește cantitatea maximă de azot care poate fi acordată pentru culturile de porumb și sfeclă de zahăr de la 130 kg la 150 kg. Dacă dorești să aplici o cantitate mai mare, e nevoie să ai cartare agrochimică. În al doilea rând, sunt acele distanțe față de cursul de apă, de 1 metru atunci când avem o pantă de până l 12% și 3 metri când avem o pantă de peste 12%. Având în vedere că la nivel european s-a discutat și aprobat în regulament să se mărească aceste distanțe la 3 metri, respectiv 5 metri, se va prevede în acest Ordin ca, începând cu septembrie 2022, să fie și în cazul României această ajustare.

Un alt aspect important care s-a discutat astăzi a fost legat de acele amenajări pentru gunoiul de grajd din fermele mici, fermele până la 40 UVM, pentru a putea debloca și da drumul la proiectele europene. Până în prezent, cu legislația în vigoare, era obligația de avea acele platforme betonate. Prin ajustarea adusă în acest Ordin, se pot face acele platforme și din straturi de paie acoperite cu folie polietilenă impermeabilizată, să nu mai supunem fermierii la cheltuieli majore”, a precizat Florentin Bercu pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.