Cod roșu la castraveți și tomate: 3.000 de tone zac nevândute în depozitele din România

20

rosiibunedCantitatea de legume blocate în depozitele producătorilor români a ajuns la 3.000 de tone în acest moment, când la Bruxelles s-au deblocat 125 de milioane de euro pentru fermierii afectați de embargoul impus de Rusia.

Din această sumă, circa 10 milioane de euro ar trebui să acopere, măcar în primă fază, pierderile provocate în România de decizia Moscovei.

Potrivit președintelui OIPA Legume Fructe, Aurel Tănase, în fiecare zi, producătorii români stochează 35o de tone de legume. Din această cantitate, doar 60 de tone pot fi absorbite zilnic de piața internă. Restul de 290 de tone se adaugă la cantitatea deja acumulată în stocuri. Fiind vorba de marfă perisabilă, pierderile sunt semnificative și în creștere.

Embargoul rusesc afectează și producătorii români, în special pe cei de legume și fructe. Dezvăluirea a fost făcută pentru Agrointeligența de către Aurel Tănase, președintele OIPA Legume Fructe, reprezentantul declarând că problemele existau încă de dinainte ca anunțul interzicerii produselor din UE să fie oficial făcut de către Rusia. În perioada următoare, Tănase spune că va situația se va agrava pentru fermierii de la noi din țară.

”Din cauza embargului apar probleme și pe piața UE unde exportam legume si fructe. Țările care exportau masiv în Rusia s-au trezit brusc cu stocuri uriașe și au invadat piața UE cu produse extrem de ieftine. Vă dau exemplul castraveților pe care noi îi exportam în Polonia și Cehia. Comenzile din România sunt în prezent anulate din cauză că a intrat marfă foarte ieftină din alte țări comunitare”, a explicat Tănase, pentru agrointel.ro.

Citește și

Cmentariile sunt închise