29 noiembrie 2021 - 22:40

Cod portocaliu în toată Moldova

ANM anunţă ploi însemnate cantitativ, lapoviță și ninsori la munte, precum şi intensificări ale vântului.

codportocaliu

S-au plâns moldovenii atât de tare că nu au parte de precipitații încât Dumnezeu i-a auzit și acum nu-i mai scapă de ploi. Administrația Națională de Meteorologie a actualizat atenționările meteorologice în cursul zilei de miercuri.

Astfel, până la ora 21:00, județele Maramureș, Bistrița Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Buzău, Brăila, Tulcea, Prahova, Brașov, Dâmbovița, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj și Caraș Severin se află sub incidenţa unei atenţionări meteorologice cod galben.

Va continua să plouă în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile estice și în zonele montane și submontane se vor cumula peste 20 l/mp și izolat peste 35 l/mp. La munte vor fi precipitaţii predominant sub formă de lapovită și ninsoare, la altitudini mari, în special în nordul Carpaților Orientali local se va depune strat nou de zăpadă, iar pe crește vântul va sufla cu peste 70-80 km/h, viscolind ninsoarea. Intensificări ale vântului vor fi și în celelalte zone, îndeosebi în sud și în est, unde rafalele vor depăsi 50-55 km/h și trecător 65 km/h. În celelalte zone din ţară ploile vor fi în general slabe cantitativ și numai pe arii restrânse se vor cumula 10-15 l/mp, inclusiv în zona municipiului București.

În Moldova, în schimb, până la ora 18:00, furia naturii se va dezlănțui de-a binelea. În județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi 25-30 l/mp și pe arii restrânse 50 l/mp.