18 aprilie 2021 - 18:07

COD PORTOCALIU de inundatii pe raul Prut!

Ca urmare a precipitațiilor din ultimele zile, în bazinul superior al râului Prut, pe teritoriul Ucrainei, s-a format o viitură care a generat emiterea codului protocaliu hidrologic pe sectorul Oroftiana – acumulare Stânca Costești. 
 
Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, la ora 12.00, la intrarea în țară, la stația hidrometrică Oroftiana, nivelul depășea cu 133 cm cota de inundație, iar în aval, la stația hidrometrică Rădăuți-Prut, nivelul este +80 Cota de Atenție, debitul având valoare de 633 mc pe secundă.
 
Pentru atenuarea în siguranță a viiturii, la acumularea Stânca Costești se efectează manevre de evacuare de debite controlate, pentru a nu crea efecte negative în aval, acumularea Stânca Costești având capacități suficiente pentru atenuarea în siguranță a viiturii.
 
Angajații Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, prin Sistemele de Gospodărire a Apelor, monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut. Ca măsuri de siguranță, au fost informate și UAT-urile limitrofe râului Prut, precum și folosințele din aval.

Specialiştii solicită populaţiei să nu traverseze cursurile de apă şi să nu desfăşoare activităţi în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice şi hidrologice.

De asemenea, autorităţile locale sunt rugate să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină, în special, în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţia şi plutitorii care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.

Autor: Daria Diaconiuc