Cociuba Mare: În ce investesc tinerii fondurile europene

Cociubele, casele mici, tradiționale din satul bihorean au dispărut demult, iar locul lor a fost luat de case mari, în jurul cărora s-au închegat gospodării prospere. 
Tinerii din comună, curajoși și optimiști, au accesat fonduri europene, în special prin Măsura 112 din fostul PNDR și le-au folosit pentru a-și transforma visele în realitate, așa că acum se uită cu mândrie la ceea ce au realizat cu ele: stupine moderne, ferme mari sau baze de utilaje. Nici primarul comunei, Mihai Sferle, care are cam aceeași vârstă cu beneficiarii proiectelor, nu a uitat să apeleze la sprijin european pentru a face ceva pentru comunitate. Pe unele le-a folosit pentru a reface căminul cultural din Cheșa și a-l transforma într-un centru modern în care membrii comunității  să se poată reuni, la nevoie, pe altele pentru drumuri.
Printre tinerii fermieri din Cociuba se numără Anca-Iulia Pintea, o tânără veselă care a folosit cei 40.000 de euro accesați  pentru a-și cumpăra utilaje și a-și face o cultură de legume și pepeni. Deși e foarte tânără, Anca știe că va reuși să aibă o afacere de succes atâta timp cât va oferi pieței produse bune, așa cum au fost pepenii care au crescut în grădina ei. Aceștia s-au vândut foarte bine și au devenit preferați ai multor cumpărători din zona Salontei, așa că fata e încântată când își amintește de ei. Viitorul? PentruAnca e roz, fiindcă implică și alte proiecte și o extindere a fermei, fiindcă ei chiar îi place meseria pe care a moștenit-o de la părinți, împreună cu cele 13 vaci și 10 hectare de teren pe care aceștia i le-au dat pentru a-și face propria fermă.
Cristian Dehelean a fost mereu pasionat de apicultură, dar dacă nu ar fi fost fondurile europene nu s-ar fi gândit niciodată să își transforme acest hobby, în ocupație constantă, aducătoare de profit. Încurajat de cei din jurul lui și de membrii grupului de acțiune locală din comuna sa a depus un proiect la AFIR pe Măsura 112,pentru instalarea tinerilor fermieri care a fost aprobat, așa că a folosit banii primiți pentru a-și face o stupină modernă, cu uscător de polen și s-a apucat atât de serios de apicultură, încât acum vrea să i se dedice 100%, fiindcă îi aduce suficient profit încât să poată trăi decent.
Lui Florin Trif i-au plăcut mereu tractoarele și, dacă până anii trecuți a avut unul vechi, care era mai mereu stricat, acum are unul nou, un Belarus modern, care pornește la prima cheie, după cum povestește chiar el. Pe lângă tractor, Florin a folosit banii europeni pentru a prelua turma tatălui său, ajuns la o vârstă respectabilă, și pentru teren. Deși e mândru de ce a făcut până acum, nu are timp să se odihnească, fiindcă deja se gândește la alte proiecte, alte fonduri europene, la un viitor…în agricultura modernă.
În altă parte a comunei locuiește Florin Marta. Și el este foarte tânăr, și el a accesat fonduri europene, și el se pricepe foarte bine la agricultură. La zootehnie,mai exact…Familia lui crește porci și s-a ocupat de prima maternitate de suine din zonă. Chiar dacă piața cărnii este în impas în acest moment, Florin nu renunță la animale și nu renunță la satul în care a crescut, fiindcă și-a făcut un rost aici, alături de ceilalți tineri care au avut și ei curajul să își depună proiectele la AFIR.
Nici lui Ionuț Iancu nu îi era străină apicultura, atunci când a decis să acceseze fonduri pentru a-și face o stupină. El este student la o facultate de zootehnie, iar stupii din Cociuba îl așteaptă deja ca să îi ofere un început bun pentru o afacere. Fiu de medic veterinar, Ionuț este un privilegiat, care l-a avut alături pe tatăl său când a început să învețe tainele apiculturii, așa că fondurile europene nu au făcut altceva decât să îi îndeplinească un vis vechi: să îl ajute să își urmeze tatăl, modelul său, adică să permită să se facă transferul de cunoștințe între generații,  în mediul rural, așa cum s-a vrut de la început.
Pentru ferma de vaci a lui Daniel Jurcuț anul trecut a fost unul dificil, așa că fondurile primite de la Uniunea Europeană au fost pronie cerească. Ele au fost singurul argument pentru păstrarea animalelor și continuarea afacerii…din satul în care tinerii fac legea.
Mai multe aici:

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole