Cluj: Sacrificarea tradiţională de Ignat

28

porcnegruTrei zile sau poate trei luni a durat minunea cu asomarea porcilor în România. Până la urmă UE a trebuit să cedeze şi să accepte sacrificarea tradiţională prin înjunghiere, în faţa rezistenţei acerbe a ţăranului român.

Direcţia Sanitar-Veterinară Cluj a recomandat primăriilor din judeţ ca practică uzuală în perioada Ignatului, asomarea porcilor, dar, în curtea oamenilor, fiecare îşi face legea. Medicul Nicolae Pivariu, şeful Direcţiei:

“Măcelarii respectivi, care practică tăierea porcilor, să-şi achiziţioneze aceste asomatoare. Nu mai trebuie permis de port-armă dar el trebuie să fie în evidenţa celor de la arme şi muniţii. Prin înjunghiere se produce sângerarea, se recoltează sîngele, se face acest produs, sângeretele care este consumat pe scară largă. În momentul în care se produce asomarea, animalul nu mai este coştient, îşi pierde cunoştinţa, deci nu simte durerea. Restul, sangvinizarea, este normală în urma înjunghieturii”, a declarat seful Direcţiei Sanitar Veterinare Cluj, Nicolae Pivariu.

Diferenţa dintre asomarea cu glonţ captiv şi înjunghiere ţine doar de bunăstarea animalului. În primul caz, porcul devenit incoştient, nu mai suferă. În al doilea caz, trece printr-o agonie lungă şi dureroasă care nu pare să impresioneze însă pe nimeni, cu atât mai puţin pe măcelarUL obişnuit cu asemenea scene. (Integral pe radiocluj.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise