22 aprilie 2021 - 02:03

Clubul Fermierilor Romani despre Ordonanta 8: “Fiecare zi aduce pierderi iremediabile”

Intr-un comunicat remis redactiei Agro Tv, Clubul Fermierilor Romani isi exprimă preocuparea în legătură cu prevederile Ordonanței militare nr. 8 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 prin care, printre altele, se interzice/suspendă exportul a numeroase produse agroalimentare, iar comerțul intracomunitar cu acestea este semnificativ restricționat.

“Considerăm că este necesară o analiză economică amplă, care să identifice impactul imediat și pe termen mediu generat de restricționarea exportului de cereale, inclusiv în ceea ce privește menținerea competitivității producătorilor și procesatorilor care ar fi afectați de o astfel de măsură.    

În acest sens, am sintetizat în documentul atașat elemente de analiză privind evoluțiile anticipate pe piața cerealelor din România ca urmare a aplicării Ordonanței militare 8/2020 în privința interzicerii exporturilor de cereale și a unor produse agro-alimentare, cu evidențierea riscurilor semnificative care pot afecta puternic afacerile fermierilor și procesatorilor, cumulate cu impactul negativ deja generat de epidemia de Coronavirus.

 Totodată propunem crearea cu maximă celeritate de către MADR a unui Grup de Analiză Operativă a evoluțiilor legate de valorificarea pe piață a cerealelor românești, la care să participe, alături de reprezentanții Ministerului, specialiști desemnați de asociații de producători, furnizori de servicii din agricultură, traderi de cereale.

Timpul este esențial și fiecare zi aduce pierderi iremediabile unui întreg sector al economiei naționale.”

Vedeti intregul comunicat:

[better-wp-embedder width=”100%” height=”1400px” download=”all” download-text=”” attachment_id=”96956″ /]