Claudiu Frânc (FCBR): 70% din fermierii care lucrează în sectorul zootehnic au depus cererile unice de plată

34

vaciPreşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, a recunoscut la AGRO TV că în sectorul zootehnic au apărut mai multe probleme în ultima perioadă, iar din cauza lor agricultorii au fost în pericol să îşi piardă subvenţiile.

Una este legată de Legea Pajiştilor, unde autorităţile nu au înţeles că există atât păşuni şi fâneţe, adică două categorii diferite, cu cerinţe diferite. Din cauza actului normativ, care nu făcea diferenţa între terenurile pentru păşunat şi cele care erau pregătite pentru coasă, a apărut riscul ca peste un milion de hectare să iasă din plată, fiindcă proprietarii de păşuni fără animale trebuiau scoase din plată.

O altă problemă delicată a fost cea a lipsei unei baze de date pentru animale. Din această cauză a fost amânată mult depunerea de cereri pentru subvenţii, în zootehnie. Cel mai nefericit caz a fost în cazul proprietarilor de ovine, care trebuie să aştepte ca 10 milioane de oi să fie trecute în acest registru naţional.

În sectorul zootehnic, cca. 70% din fermieri au depus cereri de plată pentru subvenţii. Sunt, totuşi, judeţe în care cifrele sunt mult mai mici. Aceste cifre fac referire la numărul de exploataţii existente

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise