20 mai 2022 - 07:03

Ciupercile, vedetele anului 2022!

Se pare că în sectorul agroalimentar vedeta anului 2022 vor fi ciupercile. Beneficiiind de o piață globală în plină ascensiune, ciupercile nu sunt doar un aliment prietenos cu mediul, ci reprezintă și o adevărată sursă de sănătate, scrie publicația electronică franceză positivr.fr.

The New York Times a numit ciupercile ingredientul anului 2022 nu doar pentru că ar fi populare în tigăile noastre, într-o omletă, într-o tocăniță sau pe pe pizza preferată, ci și pentru că vor deveni baza pentru o mulțime de produse alimentare noi care se presupune că ne vor face bine, cum ar fi laptele vegetal, smântâna ori chiar berea.

Cu alte cuvinte, 2022 va marca apariția unei adevărate „tehnologii a ciupercilor”, nenumărate inovații pe bază de ciuperci fiind așteptate anul acesta.

Spre exemplu, se știe că laptele vegetal, cu mazăre, caju, cartofi sau chiar cânepă concurează în ingeniozitate cu ingredientul lor de bază pentru a oferi alternative la caramida laptelui de vacă. Ei bine, la târgul de înaltă tehnologie Consumer Electronics Show ce a avut loc de curând la Las Vegas, a fost adăugată o nouă rețetă: laptele de ciuperci.

O companie americană a dezvăluit o formulă pe bază de apă, ulei de floarea soarelui, trestie de zahăr, toate amestecate cu pudră de ciuperci bogată în vitamina D2. Acestea sunt ingredientele suplimentare, componenta majoră a rețetei fiind o proteină vegetală obținută în urma fermentației ciupercilor.

Pentru a oferi alternative la produsele alimentare care conțin cei mai des întâlniți alergeni, precum soia, nucile sau laptele, compania MycoTechnology a dezvoltat o substanță vegetală care poate fi folosită într-o gamă largă de alimente, de la friptură la pâine.

Astfel, în fabrica sa din Aurora, Colorado, MycoTechnology extrage proteine ​​din orez și mazăre pentru a le fermenta cu a doua cea mai cultivată ciupercă din lume: shiitake.

Inovații pe bază de ciuperci cu beneficii pentru sănătate

Așadar, noua „tehnologie a ciupercii” folosește toate virtuțile acesteia pentru a dezvolta produse alimentare.

De altfel, piața globală a ciupercilor este în plină expansiune. Potrivit firmei britanice de cercetare și analiză Technavio, vânzările sale ar trebui să crească cu 18,78 miliarde de dolari până în 2025. Într-adevăr, producătorii au decis să-l pună în toate sosurile, nu în rețetele lambda, ci într-o serie de inovații alimentare dedicate păstrării sănătății noastre. .

Vitamina C, fibre, seleniu, potasiu… Din vârful pălăriei, ciuperca ascunde un cocktail de lucruri bune capabile să reducă inflamația și să mențină sănătatea cardiovasculară prin limitarea hipertensiunii. Un studiu analitic al firmei internaționale Data Bridge Market Research menționează chiar ciupercile ca ingredient medicinal, care ar putea alimenta o anumită piață, a cărei creștere este estimată la 9,85% până în 2027.

Iar inovațiile sunt uneori nebănuite. În Anglia, un tânăr naturopat a avut ideea de a produce o gamă de beri folosind diferite ciuperci pentru a profita de proprietățile medicinale ale soiurilor precum reishi, coama leului și chaga: prima ar avea efecte antiinflamatoare, a doua ar avea acțiuni benefice asupra sistemului digestiv iar a treia este supranumită și ciuperca imunitară. Brandul londonez Fungtn a injectat astfel o doză mică din aceste stimulente de bunăstare într-o bere de tip IPA, într-o bere lager și într-una cu gust de fructe tropicale, toate cu un conținut scăzut de alcool.

În Statele Unite, marca „So Good So You” a folosit așa-numitele ciuperci adaptogene, despre care se spune că pot reduce efectele stresului, pentru a lansa o nouă rețetă de shot-uri – niște băuturi ambalate în sticle mici, promovate ca fiind furnizoare de energie.

Ultima descoperire: o cremă pe bază de ciuperci. Alternativa pe bază de plante la smântână pe care o turnați într-o ceașcă de cafea devine un produs funcțional de la marca americană Four Sigmatic. Brandul Los Angeles promite că atunci când profitați de următoarea pauză de cafea, vă veți controla mai bine stresul și chiar vă veți face pielea să strălucească datorită acestei pudre…

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.