În următorii doi ani, România are ca țintă atingerea unui nivel zero al deficitului de balanță comercială pe produse alimentare, a declarat premierul Nicolae Ciucă în cadrul evenimentului internaţional Romanian Agri Trade Summit, organizat miercuri, la București, care participă peste 400 de specialişti din 13 ţări.
Prim-ministrul Ciucă ținut să îi felicite atât pe fermieri, cât și pe ceilalți actori din industria agroalimentară pentru contribuția la asigurarea securității alimentare a României, subliniind că activitatea acestora se află pe o pantă ascendentă.
„Sunt foarte onorat să mă adresez celor care contribuie la asigurarea hranei românilor, în cadrul acestei întâlniri destinate fermierilor, traderilor, procesatorilor și distribuitorilor din sectorul agribusiness-ului internațional. (…) Activitatea noastră, a dumneavoastră, a fermierilor, este pe o pantă ascendentă și ea trebuie să continue. De măsurile pe care le luăm noi, la nivel guvernamental, depinde ritmul cu care urcăm pe această pantă”, a declarat Nicolae Ciucă în intervenția sa online din cadrul sesiunii de deschidere a evenimentului Romanian Agri Trade Summit.
Șeful Guvernului a precizat că atenția statului va fi direcționată în perioada următoare către agricultură și către industria alimentară, acestea fiind printre domeniile cu importanță deosebită în dezvoltarea pe termen mediu și lung a României.
„Ceea ce doresc să mai subliniez este că fermierii români și operatorii din agribusiness sunt percepuți ca un factor extrem de important în dezvoltarea pe termen mediu și lung a României. Atenția statului este în mod clar direcționată către agricultură și către industria alimentară ca fiind domenii de garanție a securității alimentare naționale, cu un rol important în ceea ce înseamnă profilarea țării noastre în cadrul Uniunii Europene și la nivel regional și global. Sunt convins că acest eveniment care reunește oameni de seamă din domeniul agribusiness va genera dezbateri profesionale între specialiști, autorități, experți în industria alimentară și comerțul internațional și consider că reprezintă o reală oportunitate pentru identificarea de soluții și de rețete de succes pentru asigurarea competitivității produselor agricole românești pe piața europeană și internațională”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Premierul a menționat că Guvernul are în vedere o serie de măsuri prin care, într-un termen realist de circa doi ani, să echilibreze balanța comercială a României în ceea ce privește produsele alimentare și chiar să o aducă pe plus.
„Este important să subliniez, ținând cont că discutăm atât despre piața internă, cât și despre piața externă, că am discutat cu domnul ministru (Petre Daea – n.r.) și ne-am angajat amândoi că vom stabili măsurile prin care, într-o perioadă, realist vorbind, nu mai mică de doi ani, putem să facem ca deficitul de balanță comercială pe produse alimentare în România să îl aducem la nivel zero. Și, de ce nu, de acum înainte să putem să creștem și România să se poată profila ca un important exportator de nu numai de materie primă, ci și de produse alimentare (procesate –n.r.)”, a fost angajamentul luat de premierul Nicolae Ciucă în fața fermierilor la Romanian Agri Trade Summit.
Pe lângă premierul României, în cadrul sesiunii de deschidere a Romanian Agri Trade Summit au mai susținut discursuri, prin participare directă sau online, Janusz Wojciechowski – comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mircea Geoană – secretar general adjunct al NATO, Alicia Hernandez – regional agricultural counselor, USDA, Achim Irimescu – ministru plenipotenţiar la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, şi Sorin Moise – secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Romanian Agri Trade Summit pune în discuţie teme actuale stringente pentru Agribusiness în cadrul panelurilor şi sesiunilor de prezentare, care vor crea cadrul propice unui dialog complex între analişti de renume, autorităţi şi jucători majori din piaţa agricolă locală şi internaţională.
Evenimentul este organizat de AGRIColumn şi Godmother şi combină în aceeaşi zi sesiuni de paneluri de discuţii pe teme de impact în domeniu, cu o secţiune extinsă de expoziţie şi zone dedicate pentru discuţii de business „1 la 1”.
AGRIColumn este un furnizor de servicii complexe şi complete în România şi în ţările riverane Dunării.
Raportul AGRIColumn este folosit ca instrument de lucru de companii din România, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi Turcia şi utilizat ca mediu de informare corectă de către Guvernul României, instituţia prezidenţială şi Ministerul Agriculturii.
Mai multe informații privind evenimentul Romanian Agri Trade Summit puteți afla urmărind Știrile Agro TV, începând cu ora 19:00.