Cioloş: Toate soiurile de seminţe tradiţionale vor putea fi înregistrate într-un registru separat, fără costuri suplimentare

Portrait of Dacian Ciolos, Commissioner for Agriculture and Rural Development

Toate soiurile tradiţionale de seminţe care se găsesc pe piaţă pot fi înregistrate într-un registru separat fără niciun cost pentru micii producători, iar aceştia pot să schimbe în continuare seminţe între ei şi pot înregistra soiuri noi fără nicio cheltuială în plus, a declarat, luni, comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş, după deschiderea celui de-al 36-lea Congres Mondial al Viei şi Vinului.

Cu această ocazie, Cioloş a subliniat că mesajele alarmante transmise de presa din România pe acest subiect s-au bazat pe o variantă iniţială de lucru a acestui proiect de regulament.

“Am văzut în ultima perioadă în presa din România tot felul de mesaje alarmante, care, din păcate, se bazau pe o versiune iniţială de lucru a proiectului de regulament propus de către Comisia Europeană, care a fost modificat la iniţiativa mea, pentru că am vrut să fim coerenţi cu obiectivul de a da o şansă nouă şi micilor producători ca să fie prezenţi pe piaţă. Am solicitat introducerea în acest regulament a o serie de aspecte care să recunoască separat partea de producţie şi de comercializare de seminţe care este realizată de micii producători”, a explicat comisarul european.

Practic, toate soiurile tradiţionale care se găsesc deja pe piaţă vor putea fi înregistrate într-un registru separat, fără să necesite costuri în plus pentru micii producători. La fel, micii producători pot să continue să schimbe seminţe între ei fără nicio oprelişte şi pot continua să înregistreze soiuri noi fără nicio cheltuială suplimentară.

“Am creat, cred, prin această propunere, condiţiile ca această parte a producţiei şi comercializării de seminţe realizată de micii producători să poată fi realizată fără oprelişti. Acum, proiectul de regulament va merge la Consiliu şi la Parlamentul European, dar eu sunt convins că şi colegul meu, comisarul Tonio Borg (comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor – n.r.) care este responsabil de acest domeniu, a integrat deja toate aceste aspecte privind micii producători şi circulaţia liberă a seminţelor pe piaţă şi că aceste idei vor fi susţinute de el în continuare şi în negocierile cu PE şi cu Comisia. (Sursa:  AGERPRES)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult