23 aprilie 2021 - 14:18

Cioloș: ”Seceta trebuie să preocupe întregul Guvern, nu doar Ministerul Agriculturii”

Seceta trebuie privită dintr-o perspectivă mult mai largă, nu doar strict din cea a sectorului agricol, este de părere Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European. Fostul prim-ministru al României a fost invitatul lui Ovidiu Ghinea în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport” și a făcut câteva precizări importante legate de situația prin care trece în acest moment țara noastră din punctul de vedere al secetei și ce măsuri ar trebui întreprinse pentru ca efectele negative ale acesteia să fie minime.

”Seceta aceasta ar trebuie să preocupe Guvernul nu doar din perspectiva agriculturii și a responsabilităților ministrului Agriculturii, ci din perspectivă economică și socială mult mai largă. Seceta înseamnă  reducere masivă a producției de cereale anul acesta. Știm că România este un exportator mare de cereale, iar o reducere subită a cantităților produse și puse pe piață, fie cea intracomunitară sau cea extracomunitară, înseamnă o pierdere și pentru bugetul de stat, înseamnă că va afecta balanța comercială a României, înseamnă un impact care poate să meargă până la 2% din PIB. Poate să aibă un impact și asupra monedei naționale, deci e o problemă care ar trebui să intereseze și ministrul de Finanțe și ministrul Economiei, nu doar ministrul Agriculturii. De aceea cred că ar trebui evaluate în primul rând măsurile care ar trebui luate ca să evităm în primul rând, atât cât putem, impactul negativ asupra producției.

Culturile de toamnă sunt deja afectate, peste 3,5 milioane de hectare afectate masiv. Culturile de primăvară sunt sub risc și aici ar trebui să avem grijă, să vedem cum mai putem salva mobilizând, acolo unde se poate, sistemul de irigații.

Aș vedea în primul rând măsuri de urgență, pe termen scurt, ca să reducem impactul acestei secete asupra producției, iar apoi, în paralel, trebuie văzut cum putem sprijini venitul fermierilor, pentru ca aceștia să poată să reia și să întrețină culturile atât cât e nevoie, ca să nu impactăm prin ricoșeu și culturile de anul viitor.

Printre măsurile pe termen scurt, trebuie să ne gândim la mobilizări de la buget ca să mobilizăm sistemul de irigații atât cât se poate și apoi, ajutorul de stat pentru că acesta este cel mai la îndemână, pentru a compensa pierderile agricultorilor; subvențiile să fie plătite la timp, să reducem cât mai mult impactul birocratic. Sper că are Guvernul un plan despre cum să lucreze în mod intensiv în perioada aceasta de depunere a cererilor de plată și apoi de procesare și efectuare a plăților. Știu că și din partea Comisiei Europene au venit anumite derogări la reguli, la controale administrative, tocmai pentru a se reduce impactul birocratic”, a declarat Dacian Cioloș în exclusivitate pentru AGRO TV.