Cioloș salută mobilizarea rapidă a serviciilor CE pentru a repune pe agenda SCFCAH cererea României privind micii

15

ciolos26martieComisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, și-a exprimat luni satisfacția pentru faptul că serviciile Comisiei Europene au tratat cu atenție o problemă atât de importantă pentru România și că, după amânarea votului în reuniunea Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCFCAH) de pe 20 februarie, acestea s-au mobilizat într-un timp foarte scurt pentru a repune din nou pe agenda Comitetului cererea țării noastre privind autorizarea utilizării bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor.

‘Votul de astăzi (n.r. — luni) arată că atunci când există argumente, atunci când există o bună coordonare între industrie și autoritățile responsabile la nivel național și european, rezultatele sunt pozitive. Mă bucur că serviciile CE, în special Direcția Generală pentru Sănătate coordonată de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atenție o problemă atât de importantă pentru cei de acasă și că, după întâlnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat într-un timp foarte scurt pentru a pune cererea României din nou pe agenda Comitetului’, a declarat Dacian Cioloș, citat într-un comunicat al cabinetului său, dat publicității după decizia SCFCAH de a autoriza utilizarea bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor.

‘Decizia de astăzi înseamnă nu numai că micii românești pot fi produși în continuare după rețeta tradițională, dar pot fi și exportați pe piața europeană’, a adăugat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală.

În prezent, micii pot fi produși și comercializați în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizați la prepararea lor nu figurează în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri. Conform Asociației Române a Cărnii (ARC), cele două ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate în prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) și carminul (E 120).

La ședința SCFCAH din 20 februarie 2014, câteva state membre au fost nemulțumite că pe lista ce urma să fie supusă votului se aflau numai câteva produse, printre care și micii românești. Pentru că nu exista o majoritate calificată, votul a fost amânat pentru luna iulie. În urma discuțiilor cu statele membre, Comisia Europeană a propus din nou acest punct pe ordinea de zi a ședinței de luni, unde a fost adoptat cu majoritate calificată.

Conform unor surse concordante de la Bruxelles, rezultatul votului a fost de 297 de voturi pentru, 48 de abțineri și șapte împotrivă. Statele care s-au abținut sunt Marea Britanie, Finlanda și Belgia, în timp ce împotrivă a votat Danemarca. (Sursa: AGERPRES)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise