Cioloș: România se află la o treime față de Europa de Vest din punct de vedere al producțiilor agricole la hectar

24

ciolos26martieRomânia și țările din estul Europei se află la o treime față de țările din Europa de Vest din punct de vedere al producțiilor agricole la hectar și de aceea cred că există un potențial de producție care poate fi valorificat prin Politica Agricolă Comună, a declarat comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltarea Rurală, Dacian Cioloș.

„Sper să existe înțelepciunea și inteligența de a utiliza acest potențial de productivitate, nu doar prin exportul de materii prime ci și prin procesarea producției aici și folosirea oportunităților de export atât pe piața europeană, dar mai ales pe piața internațională. Condițiile în viitor vor fi favorabile pe piața internațională pentru cei care vor fi în măsură să facă o agricultură competitivă din punct de vedere al prețului și al calității produselor și utilizării resurselor naturale”, a spus Cioloș.

Acesta a precizat că piața europeană este total deschisă produselor din România pentru că nu există nicio barieră tarifară, aceleași norme și standarde aplicându-se sectorului alimentar din România cât și celui din Germania.

„Într-adevăr se pune problema competitivității, dar este o problemă economică care se poate rezolva inclusiv cu fonduri europene. Vreau să atrag atenția că pe viitor creșterea de consum de produse alimentare nu este atât de mare în UE, cât este în țările emergente, cu care inclusiv UE negociază acum acorduri comerciale. Cred că acolo ar exista un potențial de creștere al exporturilor de produse de calitate și competitive din sectorul agroalimentar românesc. România poate utiliza toate facilitățile negociate de UE în aceste acorduri de liber schimb și să-și valorifice potențialul de competitivitate”, a mai spus Dacian Cioloș. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise