Cioloș: România poate să își adapteze instrumentele din PAC pentru a crește competitivitatea din agricultură

15

Portrait of Dacian Ciolos, Commissioner for Agriculture and Rural DevelopmentRomânia poate să își adapteze instrumentele din Politica Agricolă Comună (PAC) pentru a-și crește competitivitatea din agricultură, pornind însă de la situația specifică în care se află, a declarat comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, într-o conferința de profil.

„Este important pentru România că poate să își adapteze instrumente din Politica Agricolă Comună pentru a-și duce agricultura la un nivel de competitivitate, pornind de la situația specifică în care se află în momentul de față. Asta presupune și existența unei strategii sau abordări multianuale de politici agricole, nu doar în PNDR, unde există deja, dar și în abordarea privind modul de utilizare a plăților directe”, a spus Cioloș.

Acesta a precizat că în această săptămână Parlamentul European urmează să adopte legislația de implementare a PAC, ceea ce înseamnă că statele membre vor avea toată legislația europeană pentru a putea începe pregătirea reformei.

„Cred că putem vorbi de o decizie finală pentru a putea pune în aplicare PAC în următoarele luni. În această săptămână, Parlamentul urmează să adopte ceea ce numim noi legislația de execuție, de implementare a PAC, care a fost deja adoptată de Comisie. Este acum o procedură formală această legislație, trece prin Parlament și, imediat ce este adoptată, statele membre au practic toată legislație europeană pentru a putea începe pregătirea reformei”, a subliniat Dacian Cioloș.

Comisarul european a menționat două elemente noi, de principiu, în modul de abordare a PAC, pe care le consideră deosebit de importante pentru statele membre.

„Am avut o schimbare de abordare a PAC ținând cont că suntem 28 de state membre în UE și că nu mai putem merge cu un model central însoțit de o serie de derogări pentru țările care au modele de agricultură, nu întotdeauna adaptate la modelul central. Am venit cu o abordare de integrare a realității UE pentru că avem o agricultură diversă și diversitatea se traduce prin instrumentele pe care le punem la dispoziție. Al doilea element important este o mai multă flexibilitate pentru statele membre în aplicarea PAC, mai ales pe partea de model de plăți directe, pentru că pe dezvoltare rurală există această flexibilitate”,a explicat Cioloș.

Potrivit sursei citate, aceste noutăți de principiu nu vor schimba regulile, care vor fi aceleași pentru toată lumea.

„Pe gestiunea pieței, aici nu există elemente de flexibilitate pentru statele membre. Trebuie să avem reguli comune și trebuie să avem bugetul comun. Pe de altă parte, flexibilitatea presupune și o responsabilitate din partea statelor membre, pentru că trebuie să o folosească pornind de la analiza specifică a situației din statul respectiv, dar fără ca PAC, în mod adaptat, să creeze probleme celorlalte state membre”, a mai spus comisarul european. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise