Lipsa fondului mutual este o problemă care se află pe buzele tot mai multor fermieri, dar și oameni politici, în ultima vreme, mai ales pe fondul crizei provocate de secetă, amplificată de pandemia de coronavirus. Mulți susțin că un astfel de mecanism ar fi fost foarte util pentru a-i ajuta pe fermieri să treacă mai ușor peste această perioadă dificilă.
Subiectul a fost abordat și de fostul prim-ministru al României și comisar european, Dacian Cioloș, invitatul lui Ovidiu Ghinea în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”. Potrivit europarlamentarului, în 2016, când se afla în fruntea Guvernului, au existat discuții și insistențe ale autorităților pentru crearea unui astfel de Fond Mutual, însă fermierii nu s-au pus de acord, iar ideea a fost abandonată.
”Agricultorii, indiferent de dimensiunea lor, nu mai trebuie să fie folosiți doar ca masă de manevră electorală și să le pese politicienilor de ei doar în anii electorali, ca să își atragă susținerea din mediul rural. Trebuie să vedem agricultura ca un potențial al economiei românești. Când ne uităm la balanța comercială, când ne uităm la locurile de muncă create, la scoaterea din sărăcie a unor zone din România care nu pot avea o sursă de dezvoltare economică mai importantă decât agricultura.
Asta presupune, însă, și ca fermierii să își asume parte a responsabilității, pentru că eu țin minte că în 2016, cu Ministerul Agriculturii, am insistat mult la fermieri să facem împreună acel fond mutual de gestiune a riscurilor în agricultură, inclusiv a secetei, care ar fi presupus ca și fermierii să aibă o mică cotizație, să fie fondul lor pe care să-l gestioneze, statul să contribuie cel puțin egal la cotizația fermierilor, iar cu un astfel de sistem ar fi fost mult mai ușor acum să folosim și măsurile pe care Comisia Europeană le permite.
Atunci nu a fost din cauza statului. Ei nu s-au pus de acord cu privire la cine să conducă acest fond, dacă să fie constituit la nivel național sau să fie constituit sectorial și așa mai departe. N-am reușit să ajungem la un acord cu agricultorii și uite așa s-au întins lucrurile, suntem în 2020 și tot fără fond mutual am rămas”, a precizat Dacian Cioloș în exclusivitate pentru AGRO TV.