Cioloș: Există potențial de absorbție a laptelui materie primă

25

ciolos30octÎn vreme ce unii crescători de vaci de lapte români sunt nemulțumiți de preţurile oferite de procestori, Dacian Cioloş, comisar european pe probleme de Agricultură, lansează ipoteza unei posibile crize a laptelui. Înaltul oficial european atrage atenția asupra unor aspecte precum supraproducţia, scăderea consumului sau majorarea rapidă a costurilor de producţie.

El a mai afirmat pentru Informația zilei: „Însă ei nu sunt singurii – cu referire la fermierii care au contractat împrumuturi consistente de la diverse bănci. Cei care investesc în producţia proprie – cei puternic îndatoraţi la bănci – ar putea fi şi ei în pericol, în anumite situaţii. Vulnerabilitatea poate fi găsită de ambele părţi: atât din cauza structurii agronomice, cât şi a nivelului investiţional”.

Atunci când vine vorba de discuţia cu privire la viitorul sectorului lactate în contextul eliminării cotelor de lapte, trebuie să ţină cont de marea diversitate de situaţii prezente de-a lungul şi de-a latul UE, atât în termeni de potenţial de producţie, cât şi de importanţă economică, socială şi de mediu.

Eliminarea cotelor va crea oportunităţi pentru producţie în majoritatea zonelor competitive, care au investit deja în creşterea producţiei. „Există un potenţial de absorbţie a laptelui atât în UE, cât şi la nivel internaţional, aşa cum, în alte zone, există şi semne de întrebare cu privire la cum anume poate fi menţinută producţia de lapte după eliminarea cotelor”, a conchis comisarul european pe probleme de agricultură – Dacian Cioloş.

La eliminarea cotelor de lapte, este nevoie de un nou sistem de colectare de date, astfel încât rezultatele analizelor efectuate la nivel de industrie să fie disponibile într-o perioadă mai scurtă de timp. (Sursa: fabricadelapte.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise