Cioloș, despre eliminarea cotei de lapte

14

laptemilk
Eliminarea cotelor de lapte pentru ţările Uniunii Europene din 2015 va aduce unele schimbări în acest sector, în condiţiile în care sistemul funcţiona de 25 de ani. El e folosit de Uniunea Europeană pentru limitarea producţiei de lapte şi a produselor lactate.

Cu privire la măsura de eliminare a cotelor de lapte în 2015 în UE, comisarul Cioloş susţine că ”va crea noi perspective pentru anumite regiuni producătoare de lapte care sunt performante, care au investit în competitivitate, dar poate să creeze probleme pentru anumite regiuni cu un sector al laptelui mai fragil din punct de vedere structural sau regiuni mai dificile, defavorizate.Impactul a constat în eliminarea aproape completă a stocurilor suplimentare, creşterea preţurilor pe pieţele mondiale, creşterea preţurilor interne pentru fermierii din Uniunea Europeană, dar a adus reduceri semnificative ale cheltuielilor pentru lapte.

Situaţiile pot să fie foarte diverse şi tocmai de asta trebuie să ne asigurăm că şi instrumentele pe care le avem la dispoziţie pot răspunde la aceste situaţii diverse. Măsura este cunoscută de mai bine de cinci ani şi că, din datele care există la ora actuală, piaţa internaţională a lactatelor este în creştere, deci teoretic ar putea exista o capacitate de absorbţie a acestei producţii.

Există deja o decizie la nivel european luată de doi ani de zile care le permite producătorilor de lapte să se organizeze şi să negocieze colectiv preţurile şi cantităţile pe care le livrează fabricilor de lapte pe o anumită perioadă de timp, ceea ce ar putea să le asigure o anumită stabilitate şi vizibilitate.” (Sursa: fabricadelapte.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise