28 octombrie 2021 - 07:13

Cioloș: Avem trei produse protejate la nivel european; ultimul anunțat – telemeaua de Ibănești

ciolosPremierul Dacian Cioloș a afirmat, miercuri, că România are trei produse alimentare protejate la nivel european, ultimul anunțat fiind telemeaua de Ibănești, aliment din care miniștrii au putut, de altfel, gusta în timpul ședinței de guvern.

„Vedeți pe masă câteva farfurii cu brânză telemea de Ibănești. Dacă săptămâna trecută am celebrat salamul de Sibiu ca indicație geografică protejată la nivel european, fiind al doilea produs protejat la nivel european, săptămâna aceasta îl avem și pe al treilea care a fost deja anunțat — e vorba de telemeaua de Ibănești. Ibănești e o comună de munte în județul Mureș. Doresc să-i felicit pentru că au avut această inițiativă, să își protejeze produsul. Cu siguranță sunt și alte produse, inclusiv brânzeturi, care sunt cel puțin la fel de bune ca și telemeaua de Ibănești, însă cei de acolo au luat inițiativa, au pregătit procedura și iată că, zilele acestea, Comisia Europeană a inclus telemeaua de Ibănești pe lista produselor cu denumire de origine protejată la nivel european”, le-a spus Cioloș miniștrilor, la începutul ședinței Executivului.

El a precizat că telemeaua de Ibănești este primul produs românesc cu denumire de origine protejată, care se produce pe un teritoriu delimitat și cu anumite condiții care sunt chiar mai stricte decât indicațiile geografice. Potrivit primului-ministru, în prezent, România are două produse cu indicație geografică și unul cu denumire de origine protejată. (Sursa> AGERPRES)