Ciobanii din Neamț aruncă tone de lână

oiturciaTone de lână sunt aruncate de ciobanii din Neamţ pentru că nimeni nu mai vrea lâna oilor. Doar chinezii s-au arătat interesați de aceasta, dar exporturile nu se pot face pentru că în judeţ nu mai există ateliere unde marfa  să fie pregătită aşa cum spune legea.

Crescătorii de oi din Neamț spun că este aproape imposibil să facă față concurenței Turciei, care este principalul furnizor pe piața europeană de fibre naturale pentru fabrici de covoare sau stofe, așa că sunt nevoiți să renunțe la lână.

Cei care își găsesc clienți primesc între 80 de bani și 2 lei pe un kilogram de lână, adică o sumă foarte mică, după părerea oamenilor. Crescătorii spun că banii nu sunt suficienți pentru a încerca măcar să obțină marfă de mai bună calitate, care să ajungă în fabrici de textile din lume.

Sunt și în imposibilitatea să o prelucreze având în vedere că nu mai există astfel de ateliere. Singurii care au acceptat să cumpere chiar și lână nespălată sunt chinezii, dar legislația noastră nu permite exportul în aceste condiții.(Sursa: digi24.ro)