18 ianuarie 2022 - 05:46

Ciobani atacați de urs! Unul e în stare gravă la spital, celălalt găsit mort

Un cioban a ajuns la spital cu multiple răni, iar un al doilea este dat dispărut, după ce au fost atacați de urs, vineri seara, pe o păşune din zona fondului forestier arondat judeţelor Suceava – Harghita – Mureş, informează AGERPRES.

Incidentul s-a produs în apropiere de Poiana Boilor, unde un urs a atacat o vacă de pe o păşune. Trei ciobani s-au dus cu bâtele să îl sperie, în speranţa că pot salva vaca, dar au fost la rândul lor atacați de urs.

După un apel de urgenţă transmis în jurul orei 19,30, echipe ale Salvamont Vatra Dornei și ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava au ajuns în zonă şi au constatat că unul dintre ciobani, în vârstă de 45 de ani, a fost atacat şi rănit grav de urs. Un al doilea cioban, un tânăr de 26 de ani, dat dispărut, cel mai probabil a fugit în zona împădurită. Cel de-al treilea bărbat este cel care a sunat la 112.

Bărbatul rănit a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, cu plăgi la cap, torace şi membre. Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava, Adrian Săraru, victima „a fost sfâşiată, are multiple plăgi muşcate”.

Totodată, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, col. Ionel Postelnicu, a declarat presei că mai multe echipaje de jandarmi, pădurari, poliţişti şi salvamontişti îl caută pe ciobanul dispărut.

ISU Suceava intervine la faţa locului cu 21 pompieri militari, cu o ambulanţă SMURD şi două autoşenilate. În sprijin vor veni şi echipaje de la ISU Iaşi şi ISU Neamţ cu camere de termoviziune.

UPDATE – După 12 ore de căutări, cel de-al doilea cioban, care a fugit în padure în speranîa de a scăpa de urs, a fost găsit decedat. Din păcate, ursul l-a urmarit și l-a ucis.
Avem acum ocazia să vedem cum vor înțelege autoritățile să aplice noile reglementări legate de atacul urșilor care pun în pericol viața oamenilor.