Cine dă de pământ cu ministrul Ghinea pe problemele agriculturii

În viziunea unui vestit fermier român, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Cristian Ghinea, nu-i are la inimă pe fermierii români, ci visează la ferme din filmele pentru copii, iar problemele agriculturii autohtone nu se pot rezolva cu ferme foarte mici. ايدين هازارد تشيلسي

Afirmația apare la minutul 23:18 al ediției ZF Agropower de marți, 1 iunie 2021, și îi aparține binecunoscutului producător agricol, Dragoş Costin Telehuz, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Ialomiţa.

„Problema este că banii (n.r. – pentru irigații) nu s-au alocat. Problema este că toate speranțele Ministerului Agriculturii s-au îndreptat către ajutorul venit de la Uniunea Europeană, fără să-și concerteze mișcările și strategia cu Ministerul Fondurilor Europene care, se pare, nu ne iubește prea tare.

Știam despre domnul Ghinea că nu are la inimă fermierii români. Domnul Ghinea este unul dintre oamenii care visează la ferme cum am văzut noi când eram mici – filmul acela cu Heidi. Probabil își închipuie că-n Bărăgan, în Dobrogea și-n Moldova se poate face agricultură pe ferme foarte mici“, a mărturisit Telehuz.

Tot el consideră că este cam puţin să se irige 785.000 de hectare la nivel naţional în acest an și este de părere că ANIF este incapabilă să furnizeze apa necesară udării inclusiv a acestor suprafețe.

De altfel, Telehuz consideră că una dintre problemele agriculturii României este aceea că infrastructura principală de irigaţii se află pe domeniul public şi nu poate fi refăcută decât de ANIF. Și asta deoarece „dacă putea fi făcută de antreprenori era reabilitată de mult“.

În plus, el spune că acum nu se poate discuta despre extinderea sau reabilitarea infrastructurii de irigaţii fără o strategie a comasării terenurilor agricole.

„Nu se poate vorbi de sisteme de irigaţii prin picurare, eficiente pe suprafeţe 50 de hectare. (…) Şi nu se pune problema să folosim tamburi şi aripi de ploie pentru irigaţii, care necesită multă forţă de muncă“, a conchis Telehuz.

La modul general, fermierii români însă sunt de părere că România are o problemă structurală, pentru că apa este împinsă de la vale la deal, în timp ce în celelalte ţări europene curge normal. Mai mult, producătorii agricoli afirmă că sunt zone din ţară în care pierderile de apă pe canal sunt de 40-50%. onecard fawry

Practic, deşi cel mai eficient sistem de irigare este sistemul de irigare prin picurare, pentru că se câştigă apă, timp şi creşte productivitatea, acesta este şi unul dintre cele mai scumpe şi nu e atât de facil pentru fermierii necapitalizaţă să-l susţină.

La nivel de țară, în perioada comunistă a fost amenajată o suprafaţă de circa trei milioane de hectare, iar în prezent suprafaţa irigabilă este de un milion de hectare, potrivit datelor de la Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). bwin

Conform aceleaşi surse, până la data de 24 mai au fost încheiate contracte de asigurare la nivel optim al apei pentru irigaţii la staţiile de punere sub presiune şi în alte puncte de livrare pentru anul 2021 pentru o suprafaţă de 785.000 de hectare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole