Cine a câştigat şi cine a pierdut în 2014, în sectorul de carne?

42

carne1După patru ani consecutivi în care companiile din industria de prelucrare a cărnii au sacrificat eficienţa de ansamblu a activităţii, în favoarea dezvoltării comerciale şi a menţinerii cotelor de piaţă, în 2014 a continuat evoluţia favorabilă din punctul de vedere al volumului vânzărilor, sectorul înregistrând a treia creştere anuală consecutivă cu 7% a cifrei de afaceri cumulate, fiind însoţită pentru prima dată şi de o restabilire a profitabilităţii, cu o rată netă de 1,71% din cifra de afaceri. Dar această redresare nu este însă nici pe departe de natură a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector. Așadar, Cine a câştigat şi cine a pierdut în 2014, în sectorul de carne?

 Concentrarea puterii economice

 Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, pe parcursul anului 2014, 347 de companii şi-au desfăşurat activitatea în acest sector, generând o cifră de afaceri cumulată de 5,4 de miliarde de lei şi 20.000 de locuri de muncă, ambii indicatori fiind în creştere cu 7% şi, respectiv, 4% comparativ cu anul anterior. Restabilirea profitabilităţii, reuşită pe parcursul ultimului an financiar, nu este însă nici pe departe de natură a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector, fapt care se reflectă şi în analiza situaţiilor bilanţiere şi a indicatorilor financiari calculaţi pe baza lor.

Potrivit unui studiu recent, 50 de companii din sector înregistrează o cifră de afaceri anuală mai mare de 5 milioane euro, ele fiind şi cele care generează aproximativ 90% din veniturile înregistrate la nivelul întregului sector. Restul, fie nu au desfăşurat nicio activitate economică relevantă în 2013, fie înregistrează o cifră de afaceri nerelevantă din punct de vedere valoric.

Aproximativ 40% dintre companiile care activează în sectorul cărnii au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri pe parcursul anului 2013, comparativ cu anul anterior, în condiţiile în care, la nivel consolidat, s-a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 7%. Mai mult decât atât, în contextul în care sectorul, la nivel consolidat, a reuşit să-şi îmbunătăţească performanţa, prin trecerea pe profitabilitate, circa 40% dintre companii au înregistrat o deteriorare a rezultatului net. Pe parcursul anului 2013, în sectorul analizat se observă o scădere semnificativă a investiţiilor faţă de anul precedent, când au fost alocate sume importante pentru extinderea activelor corporale deţinute. Cifrele indică şi faptul că, în anul 2013, s-a înregistrat o învechire mai accelerată a activelor, comparativ cu ritmul de înnoire a acestora, ceea ce evidenţiază trecerea de la o etapă de investiţii (anul 2012), la o etapă de conservare (anul 2013).

În ciuda diminuării semnificative a gradului de îndatorare sectorial (66% în 2013 faţă de 93% în 2012), ponderea datoriilor pe termen scurt în totalul datorii a crescut, scăzând astfel, datoriile pe termen lung către bănci.

 Risc de insolvenţă peste medie

 Lichiditatea curentă înregistrată la nivel sectorial, pentru sfârşitul anului 2013 a fost subunitară, ceea ce semnalează o expunere masivă a companiilor din acest domeniu, la riscul de a nu-şi onora obligaţiile scadente pe termen scurt. Potrivit studiului, doar 25% dintre companiile din sectorul analizat au posibilitatea de a înregistra o autonomie financiară mai mare de un trimestru. Pe parcursul anului 2013, gradul de acoperire a plăţilor prin încasări la nivelul întregului sector analizat este de 90%. Altfel spus, dacă toţi furnizorii ar pune presiune pentru încasarea facturilor cu plata în avans, companiile care activează în acest sector nu ar putea acoperi prin veniturile încasate decât 90% dintre aceste facturi. Mai puţin de o treime dintre aceste companii îşi pot acoperi cheltuielile ajunse la maturitate în anul 2013, prin veniturile încasate în acelaşi exerciţiu financiar.

“Numai statul a câştigat, restul lumii a pierdut!”

Jucătorii de pe piaţa industriei cărnii, deşi au păreri diferite, au totuşi un punct în comun: TVA-ul trebuie musai redus, iar consumatorul roman trebuie pus pe primul loc!

Radu Timiș, Președinte Cris-Tim, Președinte A.R.C.:  ”Pentru grupul de firme Cris-Tim, anul 2014 a fost un an bun, în ciuda marilor dificultăți pe care le-am întâmpinat. Dar, ca președinte al Asociației Române a Cărnii, nu pot să nu mă gândesc la marile probleme ale momentului. Iată, evaziunea pe segmentul procesării cărnii a atins nivelul de 80 %. Chiar dacă ne referim la comerțul cu produse din carne sau carne proaspătă, din hipermarket-uri, putem vorbi despre un nivel al evaziunii de cca 50 %. Asta, pentru că mulți dintre furnizorii din retail au în spate zeci de firme cu ajutorul cărora TVA-ul se pierde, iar banii sunt spălați. Mai mult decât atât, sunt companii care, doar din evaziunea fiscală pe seama TVA-ului câștigă 48 %, pentru că fac exporturi fictive, doar în acte, după care importă fictiv și încasează ilegal TVA-ul de la stat. Cum putem, noi, procesatorii cinstiți, să concurăm cu asemenea firme? Cum putem să facem noi un preț corect al produsului final, când ești concurat neloial din start de către evazioniști? Majoritatea abatoarelor lucrează la negru. Când s-au sacrificat cca 1.800 de bovine pentru carne, ca urmare a îmbolnăvirii lor cu Bluetongue, s-a constatat că nu a existat niciun aviz al medicilor veterinari. Cum s-au făcut aceste sacrificări, în ce condiții?”

În opinia vorbitorului, soluția nu este decât una singură: ”Așteptăm în continuare rezultatele anchetelor efectuate de procurorii DIICOT. Dar, totul s-ar putea rezolva dacă guvernul ar accepta diminuarea TVA-ului la carne și produse din carne de la acest nenorocit de 24 %, la un nivel suportabil. Pentru că, altfel, riscăm să dispărem cu toții de pe piață și, foarte curând, să nu mai putem vorbi despre un sector românesc al cărnii.”

Delia Baciu, Manager “La Baciu”, vede şi lucrurile bune câştigate: ”Anul 2014 a fost un an deosebit de important pentru noi, deoarece a intrat în vigoare ordinul nr.724/2013 privind atestarea produselor tradiţionale. Asadar, după mulți ani în care piața a fost invadată de nenumărate produse așa zis „tradiţionale” care se vindeau pe toate tarabele şi în toate piețele, anul acesta s-a făcut curăţenie.Toate atestatele au fost retrase, iar pentru reatestarea produselor a fost nevoie de îndeplinirea unor condiții foarte stricte, asfel încât numărul acestora a scăzut considerabil. Asadar, cei care au avut de câștigat sunt consumatorii, care în sfârșit, au certitudinea calității  atunci când cumpără un produs tradițional”. 

Scandia2Dragoş Moise, Director de Marketing al firmei Scandia: “Ca parte a industriei cărnii, categoria de conserve a înregistrat o dinamică negativă (-8.5%, conform Nielsen România) în MAT AS14 vs MAT AS13, cauzată în special, de comerţul tradiţional şi de discounteri, în timp ce canalul Hipermarket se detaşează de restul formatelor, printr-o evoluţie pozitivă semnificativă (cca 9% în volum). Ca lider al categoriei de conserve, Scandia Food se numără printre puţinele companii care, prin acţiunile integrate de marketing, trade marketing şi vânzări a reuşit să contracareze acest trend negativ al pieţei, câştigând cota de piaţă.”

 Cosmin MoldovanCosmin Moldovan, Manager General Cosm Fan Cluj: “Numai statul a câştigat şi restul lumii a pierdut. Nimeni nu are aşa marjă de profit cum are statul. Iar de pierdut a pierdut consumatorul român, care a început să consume din ce în ce mai puţin şi mai de proastă calitate. Idealul ar fi să avem un TVA zero la alimente, la fel ca în Marea Britanie. Evident că nici în cele mai frumoase vise nu putem spera aşa ceva, dar am putea spera măcar la un TVA de 5%. Asta da, ar fi o soluţie şi pentru consumatorul român, dar şi pentru producători”.

Ioan LadosiIoan Ladoşi, Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de carne, a punctat succint, situaţia existentă: “Dacă în acest an 2014 nu ar fi survenit situaţia nefericită cu embargoul rusesc, probabil că fermierii din România ar fi fost mulţumiţi, pentru că şi-ar fi acoperit găurile din anii precedenţi –când au fost scumpe cerealele- şi ar fi avut mai mult curaj să continue investiţiile în fermele pe care le-au proiectat. Dacă ne referim strict la sectorul de carne –în cazul TVA- noi ne putem pune în oglindă cu Ungaria, unde la începutul anului 2014 s-a redus TVA-ul la 5%. Ori, această situaţie ne-a dat planurile peste cap, pentru că, pe lângă embargoul rusesc s-au intensificat şi exporturile din Ungaria. Este frapant faptul că se susţine în continuare o lipsă de reacţie vizavi de evaziunea la carne”, a declarat Ioan Ladoşi, pentru “Fabrica de Carne”.

Stefan PadureȘtefan Pădure, Director Executiv ARC: ”În general, pot spune că 2014 nu a fost prea rău, vânzările situându-se la nivelul anului trecut. Asta, nu e rău, gândind la problemele uriașe pe care le întâmpină întreaga industrie. Mai avantajați, însă, au fost aceia care au identificat și au fructificat diferitele nișe din piață. Ca imagine generală, însă, pot spune că asistăm la unele reașezări, la unele schimbări de ierarhii, dar, pe ansamblu, volumul a fost același ca anul trecut. Ce e foarte important, însă, este succesul tot mai mare pe care procesatorii români de carne îl înregistrează la export, prezența la SIAL 2014 fiind un foarte bun exemplu, în acest sens. Iar, dacă ne gândim la comerț ointernațional, pot spune că acele companii care fac export, stau liniștite. Din păcate, ca factor negativ, se menține evaziunea uriașă din sector și se mențin efectele negative ale TVA-ului uriaș. Dar, eu cred că este o situație bine coordonată. Practic, noi trăim într-o țară cu două guverne: unul la vedere, iar altul ascuns, care încasează sume uriașe rezultate în urma afacerilor la negru cu produse din carne și carne materie primă.

Citește și

Cmentariile sunt închise